Ragbistům na ME pomůže francouzský rojník

Praha - S francouzským rojníkem Bruno Jeanem Soucekem půjdou čeští ragbisté do prvního domácího zápasu v letošním ročníku elitní skupiny mistrovství Evropy. V sobotu od 14 hodin na pražském Strahově na stadionu Přátelství nastoupí proti Ukrajině, nováčkovi soutěže.

Třiatřicetiletý Soucek má francouzský pas, ale jeho prarodiče se narodili v bývalém Československu. A díky pravidlům Mezinárodní ragbyové unie (IRB) může hrát za Česko, protože dosud jinou zemi nereprezentoval. Nevadí ani fakt, že Soucek nemá žádné české doklady.

Soucek hrál nejvyšší francouzskou soutěž za Auch, nyní působí ve čtvrté lize.

Zápas s Ukrajinou se měl původně hrát v Praze na hřišti Tatry Smíchov, ale kvůli špatnému terénu byl přesunut o několik stovek metrů dál na Strahov. "Vypadá to, že tam by terén měl být dobrý," uvedl prezident Českého svazu ragby Eduard Krützner.

V letošním ročníku mistrovství Evropy má národní tým za sebou dva zápasy, ještě loni v listopadu podlehli doma Rumunsku 14:38 a před dvěma týdny v Portugalsku 13:19. Obě mužstva jsou favoritem soutěže, Portugalsko dokonce obhájcem loňského prvenství.

"Proti Portugalcům jsme podali výborný výkon a za těsnou prohru se nemusíme stydět. Náš tým ukázal sílu," řekl Krützner.

Ukrajinci, kteří v minulém zápase utrpěli v Gruzii debakl 0:65, mají v týmu jediného legionáře Mazelceva, který hraje českou extraligu za Brno.
 
Francouzský trenér českého výběru Christian Gallonier bude postrádat zraněnou dvojici rojníků Šťastný, Šustr. Také proto uvítal možnost povolat Soucka. Po zranění se vrací do kádru nejlepší domácí ragbista loňského roku Jágr a další rojník Žíla.
 
"Ukrajinci jsou v podobné roli jako my před dvěma lety. Všichni si myslí, že pro ně budou snadným soustem, ale já jsem přesvědčen, že to bude těžký zápas. Určitě je nemůžeme podcenit a naopak se musíme připravit odpovědně a odehrát zápas s maximálním úsilím," řekl asistent trenéra Jan Macháček.
 
Český tým se připravuje v Praze od úterý na umělé trávě v Edenu. "Je nám jasné, že je to klíčový zápas. Proto jsme vsadili na důkladnou přípravu a tým  zůstane pohromadě i celý další týden před utkáním s Ruskem. Utkání je pro nás důležité i pro další cyklus, protože podle pořadí ve skupině se budou týmy nasazovat na kvalifikaci mistrovství světa 2007 ve Francii," uvedl Macháček.

Proti Rusku český tým nastoupí v sobotu 19. března na stadionu v Říčanech.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž