Radku Brožkovou štvalo porovnávání se sestrou

Jičín - Neustálého srovnávání se svojí sestrou Danou si jičínská orientační běžkyně Radka Brožková ve svém životě užila až dost. "Hlavně dřív se mi hodně předhazovalo, že když má ona úspěchy, měla bych je mít také. A dost mě to štvalo," říká Radka. V posledních měsících ale třiadvacetiletá Radka svými výsledky za o tři roky starší Danou rozhodně nezaostávala.

ANKETA KRAJSKÝ SPORTOVEC MĚSÍCE
Hradecký kraj: 1. R. Brožková (orient. běh) 384, 2. Domin (hokej) 84, 3. Hlaváček (střelba) 18.


Vše vyvrcholilo na zářijovém mistrovství republiky. Radka tam vyhrála a Danu odsunula na druhé místo. Navíc k tomu přidala také titul na sprinterské trati.

Tyto úspěchy Radce Brožkové vynesly místo v pětici kandidátů na sportovce měsíce září v Hradeckém kraji a hlasy čtenářů MF DNES a iDNES.cz ji následně posadily na zářijový trůn.

Už se vám někdy něco podobného ve vaší kariéře stalo?
Určitě ne. A ani se zase není čemu divit, doteď nebyly moje výsledky nijak výjimečné.

Jen neříkejte. Vždyť jste juniorská vicemistryně světa.
To je pravda a druhé místo z mistrovství světa si také hodně považuji. Jenomže to už jsou víc než tři roky, a tak už se to trochu vytrácelo.

Letošní rok vám ale asi udělal radost. Hlavně na konci sezony, kdy jste skončila na seniorském mistrovství světa osmá.
Hlavně mi to pomohlo v poznání, že mám potenciál na to, abych dosahovala dobrých výsledků. Osmé místo bylo fajn, navíc jsem byla z českých závodnic nejlepší.

Tehdy vaše sestra Dana nestartovala, na klasické trati jste se utkaly až na mistrovství republiky. Věřila jste si, že ji můžete porazit?
V kvalifikaci jsem za ní zaostala o padesát vteřin, i když jsem se cítila dobře. Navíc finále bylo delší, což by ukazovalo na to, že i moje ztráta bude větší. V neděli to však tak nebylo. Běželi jsme vyrovnaně, sestra na konci zaváhala a já jsem ji porazila.

A jsme zase u srovnání se sestrou. Jak ho přijímáte?
Je to asi věčné, i když jsme každá úplně jiná.

Myslíte? Obě výborně běháte orientační běh, obě studujete lékařství, porovnání se přímo nabízí.
Je pravda, že dělám hodně věcí po starší sestře.

Letošní sezona vás vykopla hodně vysoko. jaké plány máte do těch dalších?
Velkou výzvou určitě je mistrovství světa, které bude příští rok v Olomouci. Chci slušný výsledek, ale na druhé straně se snažím trpělivě zlepšovat v postupných krocích. Věřím totiž, že pak úspěchy přijdou.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž