Na cílové pásce mužského závodu

Na cílové pásce mužského závodu | foto: Petr Sznapka, Gradiva

První světový in-line maraton v Česku vyhrál Ital. Novotná dojela druhá

Mužskému kolečkovému maratonu včera v Ostravě dominovala světová zahraniční esa. V závodě žen pak podala parádní výkon naše olympionička Kateřina Novotná, která se pustila do odvážného trháku.

Česká republika zažila poprvé tak velký svátek kolečkového bruslení. V rámci Nestlé LifeInLine Tour 2009 se jel včera v Ostravě závod světového poháru v in-line maratonu na 33 km za účasti nejlepších mužů i žen letošního světového žebříčku.

Čelo mužů mělo průměrnou rychlost téměř 40km/hod a v pozvolném sjezdu po Hlavní třídě v Ostravě-Porubě jeli závodníci přes 60 km/hod. Kulisu jim dělaly stovky diváků podél trati.

První žena v celkovém pořadí Kolumbijka Cecilia Boena (Powerslide Matter World Team) se nakonec musela sklonit před výkonem naší závodnice Kateřiny Novotné z BZK Praha. Ženský závod byl hodně ovlivněn taktickým bojem v němž Novotná dojela po báječném výkonu druhá za další Kolumbijkou Kelly Martinez, ale s velkým náskokem na další závodnice.

Obrovský boj se odehrál mezi muži, kde se střetli se zbytkem světa a českou špičkou hned tři závodníci ze světové pětky. Italský rychlík Luca Saggiorato z Rollerblade World Team vyhrál na cílové pásce jen těsně před Kolumbijcem Andresem Muňozem (Powerslide Matter World Team) a Švýcarem Severinem Widmerem .

Jedničku a dvojku letošního světového žebříčku Francouze Yanna Gyadera a Kolumbijce Diega Rosera nakonec v cíli na osmém místě přespurtoval i nejlepší z Čechů Ondřej Suchý a na desátém místě dojel Matěj Krupka, oba z BZK Praha.

Generální sekretář světového in-line seriálu WIC Marcus Ott ocenil vysokou profesionální úroveň závodů i skvělou atmosféru. "Je vidět, že Ostrava je velmi sportovní město,“ řekl a naznačil, že světový pohár by tu mohl pokračovat i v příštích letech.

Výsledky

Muži 33 km: 1. Luca Saggiorato (Itálie) 53:19, 2. Andres Muňos (Kolumbie) -0:00, 3. Severin Widmer (Švýcarsko) -0:00, 4. Thomas Boucher (Francie) -0:00, 5. Nicolas Zamudio (Kolumbie) -0:00, 6. Julien Leurard (Francie) -1:16, 7. Timon Spörri (Švýcarsko) -1:16, 8. Ondřej Suchý (ČR) -1:16, 9. Nico Wieduwilt (Německo) -1:17.

Ženy 33 km: 1. Kelly Martinez (Kolumbie) 1:00:56, 2. Kateřina Novotná (ČR) -1:37, 3. Tamara Llorens (Argentina) -3:49, 4. Cecilia Baena (Kolumbie) -5:54, 5. Alexandra Vivas (Kolumbie) -5:55


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž