Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko v Praze

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko v Praze. | foto: Dan Materna, MAFRA

Proč bych nemohl udělat v Praze deset show za rok, říká Pljuščenko

  • 4
Je hercem nejen na ledu. Pózuje v Hotelu Na Kampě před brněním rytíře, teatrálně gestikuluje rukama, umí se prodat. "Čeští diváci jsou z nejlepších, bouřlivější než v Japonsku," říká krasobruslař Jevgenij Pljuščenko. "A Praha je navíc mé oblíbené místo. Už jsem tu dělal tři show za rok, což byl rekord. Ale proč bych jich tu nemohl udělat za rok deset?"

V dubnu na české půdě vystoupí opět: 15. dubna v Praze, 16. v Karlových Varech, 19. v Ostravě. "Spousta mých ruských přátel ve Varech bydlí. Tam bude v hledišti tak 70 procent Rusů," očekává.

Minulý týden ovládl v Tallinnu evropský šampionát, vrátil se do závodů. Hned z Estonska (poté, co zaspal a uletělo mu letadlo) zamířil do Prahy, aby své exhibiční turné zpropagoval. "Máte otázky? Zeptejte se třeba: Jak dopadlo mistrovství Evropy?" vyzval reportéry.

Než se do Česka zase vrátí, má zásadní úkol: vyhrát i olympiádu. Přibudou soupeři z USA, Kanady, Japonska. "Deset lidí na titul. Ale nebojím se nikoho. Kdyby měli boxeři Kličko, Tyson nebo Valujev strach, ani nevlezou do ringu. To je stejné. Soupeřím hlavně sám se sebou, ne s protivníky."

Když začne vyjmenovávat, proti komu všemu už závodil, jako byste poslouchali dějiny krasobruslení: Browning, Petrenko, Urmanov, Jagudin, Candeloro. "Bývali mými vzory a já každý z těch vzorů porazil. Teď porážím novou generaci. I to je výzva. Váš Březina mě v Tallinnu mile překvapil," říká a snaží se o co nejlepší výslovnost "ř".

Neodepisuje ani Tomáše Vernera: "Je skvělý krasobruslař a ještě lepší člověk. Měl problémy, byl nemocný, to s každým zamává. Na olympiádě bude mnohem lepší."

V létě Pljuščenko trénoval sedm hodin denně, v prosinci jeho comeback málem skončil, ničily ho ukrutné bolesti kolene. "Nemohl jsem chodit, natož bruslit. Dostal jsem spousty injekcí do kolene a achilovky. Ale teď jsem zdravý. Snad tak vydržím do olympiády."

Otázka zní, do které. Rusové ho přemlouvají, ať závodí ještě na hrách v Soči 2014. Co on? "Je mi 27 let, to není nejmíň. Už ve 13 jsem závodil na juniorském světě. Ale Soči nevylučuji. Miluju bruslení."

Když ho požádá i jeho přítel Vladimir Putin, možná nedokáže říci ne.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž