O 36. primátorské vítězství osmiveslice Dukly v řadě bude o víkendu usilovat...

O 36. primátorské vítězství osmiveslice Dukly v řadě bude o víkendu usilovat také kormidelník Oldřich Hejdušek. | foto: Ivana Roháčková

Vždycky hudrám, pak ale jedu, říká kormidelník Hejdušek o Primátorkách

  • 1
Měří 160 centimetrů, váhu už běháním srazil pod 56 kilo. Přesto legendární kormidelník Oldřich Hejdušek patří k velkým postavám Primátorek.

O víkendu usedne do favorizované osmiveslice pražské Dukly, aby ji provedl nástrahami vltavské trati – Primátorky pojede už počtyřiatřicáté. „Nemohl jsem odmítnout,“ tvrdí 57letý Hejdušek, nezmar, který v letech 1979 až 2009 dovedl reprezentační posádky k šesti medailím z mistrovství světa.

Museli vás veslaři dlouho přemlouvat?
Moc ne. Vždycky sice trochu hudrám, ale vím, že kormidelníků se u nás nedostává. To jsem měl říct, že nepojedu? Přece v tom kluky nenechám.

Pokaždé ale po Primátorkách říkáte, že doufáte, že příští rok už nebudete muset jet.
Jenže co s tím? V loděnici Dukly trénuju juniorské veslaře, ale kluci na mě spoléhají – vědí, že neumím říct ne. Možná kdybych řekl, že s tím definitivně končím, tak by si museli někoho vychovat, ale jak? Osmy se až na Primátorky u nás moc nejezdí a kormidlovaná dvojka nebo čtyřka, které už dávno vypadly z olympijského programu, taky skoro ne. Mladí kluci menších postav nemají motivaci.

Ondřej Synek s vámi letos nepojede, v úterý vám ale při tréninku vypomohl. Pozná kormidelník, když do lodi usedne skifař světové extratřídy?
Nepochybně, Ondra je špička a umí to i s jedním veslem. Na břehu si děláme legraci, že si v lodi poveze zadek, ale on je jako malá elektrárna a do posádky hned zapadl.

V lodi sedí převážně mladí veslaři. Mají k vám respekt?
Stěžovat si nemůžu. Občas mi sice řeknou „dědku“, ale na tom nic není. Ostatně, už jsem trojnásobný děda a další dvě vnoučata jsou na cestě. A hodně záleží na prvním společném tréninku, který jsme měli v pondělí. Sice jsem zaslechl, že stačí jen jeden trénink denně, takže jsem musel kluky umravnit, protože Primátorky se nesmí podcenit, ale pak už to šlo. Vlítli jsme na to a hned první trénink se mi líbil.

Primátorky jste jel poprvé v roce 1977 – změnily se za tu dobu z pohledu kormidelníka?
Málem celý život jsem bojoval, aby zelenou bójku v zatáčce pod Vyšehradem, kde splývala s křovím v pozadí, přesunuli na smíchovskou stranu a dali tam bílou nebo žlutou. A představte si – před pár lety mě poslechli! Hned ji člověk líp vidí.

Vašich 23 vítězství je rekordem Primátorek. Přibude v neděli čtyřiadvacáté?
To bych strašně rád, ale uvidíme, co tomu řekne konkurence včetně osmiveslice Stuttgartu. Sice se o nás mluví jako o favoritech, ale platí slova trenéra Petra Blechy – vítěz je až ten, kdo projede cílem jako první.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž