Před plaváním v La Manche chtěla přibrat. Zhubla

  • 2
Praha - Když včera vpodvečer vzala telefon, seděla prý na vysokém stromě a sledovala svého psa, jak plave. "Aspoň někdo," žertovala. Sama si dala volno, relaxovala a po víkendu nechtěla plavkyně Yvetta Hlaváčová vodu ani vidět. Měla totiž za sebou republikový šampionát, čtyři závody a z něj dvě stříbra.

Vlastně by to nebyla zvláštní zpráva, kdyby se Hlaváčová už dávno bazénovému plavání nevěnovala.

Má totiž raději delší štreky, loni jako nejrychlejší Češka překonala slavný La Manche, letos na začátku srpna ho chce dokonce zdolat dvakrát za sebou.

"Klub chtěl získat nějaké body navíc, tak jsem jela," přiznala důvod krátkého návratu do bazénu.

Pomohla mu. Startovala ve třech disciplínách. V polohovém závodě na 200 metrů byla druhá, stejně jako na kraulařské čtyřstovce. Tam si dokonce zaplavala osobní rekord a zůstala necelé tři vteřiny za limitem na evropský šampionát v Budapešti.

Ale zklamaná být nemusí, do Maďarska se stejně podívá. Už dávno je totiž v nominaci "dálkařů." A příští týden ji na Balatonu před zraky kamarádů i přítele čekají závody na 5 a 10 kilometrů.

A navíc, až se v Budapešti poplave čtyřstovka, ona už bude dávno v Anglii. Tam se chce pokusit o ženský rekord v přeplavbě úžiny La Manche oběma směry.

I proto je nyní v poslední fázi přípravy na tenhle drsný "kousek". Ale nečekejte, že Hlaváčová dře od rána do večera. Naopak tréninkové dávky ubírá, plave maximálně 60 kilometrů týdně, včera si vzala volno.

"Cítím se dobře, tak proč se stresovat a přemýšlet, co bude na Kanálu," tvrdí.

Snažila se před rekordním pokusem přibrat, aby byla lépe chráněná před studenou vodou. Jenže byť měla speciální "přibírací" jídelníček, zhubla tři kila.

Uklidnila ji až zpráva z Anglie od Davida Čecha, dalšího plavce, který se letos chystá zdolat La Manche tam i zpět. "Říkal, že v Doveru má voda 18 stupňů. Až tam přijedu já, tak bude mít devatenáct. To je skoro kafe," směje se.

Dost možná, že se v tomhle kafi už začátkem srpna zapíše do dějin. Jako nejrychlejší žena z La Manche.

Yvetta Hlaváčová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž