Podržel jsem Čecha úmyslně, tvrdí de Clercq

B r u s e l, P r a h a - Petr Dlask útočil v Táboře na svůj první titul mistra světa v cyklokrosu. Nebýt zaváhání na posledních schodech před cílem po kolizi s Belgičanem De Clercqem, mohl jej mít. V cíli byl o vteřinu pomalejší než vítězný Vervecken, možná ne zcela vlastní vinou. Pro Maria De Clercqa bylo třetí světové zlato v nedohlednu, i když půl kilometru před koncem na titul ještě sebevědomě pomýšlel.

"Ale jenom do chvíle, než jsem naposledy seskočil z kola. To jsem uklouzl. Jel jsem ve stopě Erwina Verveckena a měl takových dvě stě metrů, abych ho předjel. Chtěl jsem totiž vyhrát, ale to jedno jediné uklouznutí bylo pro mne fatální. Naštěstí jsem se reflexivně ihned otočil na vnitřní stranu, abych ohrozil Dlaska a Vervecken dostal místo. Ano, podržel jsem Čecha úmyslně. Udělal jsem to pro Belgičana, takový zápas jako tento musel prostě vyhrát někdo od nás. Já neměl šanci. Z prvního místa jsem byl vyřazen, to mne mrzí, s pomocí Belgičanům jsem spokojen,“ řekl v belgických novinách de Clercq.

Dlask přesto dává hlavní vinu sobě. "Cítil jsem, jak na mě odhodil kolo a připadlo mi, jako by to kolo bylo odhozeno až moc. Ale udělal jsem chybu, měl jsem volit jinou stopu, a nakonec je to sport a nemohu v něm hned vidět nějakou křivárnu," dodal Dlask. "Přiznávám ovšem, že mě to udivilo."

Trenér české cyklokrosové reprezentace Petr Klouček nevidí na de Clercqově počínání nic zvlášť odsouzeníhodného. "Pouštěl jsem si ty schody dvakrát na videu, ale nic hrozného vůči Petrovi jsem tam neviděl. A co když Clerq se chtěl ukázat před Belgičany po závodě v novinách jako jeden ze strůjců vítězství," Klouček nakonec říká jednoznačně.

"Petr měl být v této chvíli druhý, byla to jeho jediná chyba za celý závod, ale ta rozhodla."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Petr Dlask