Pljuščenko odstoupil ze šampionátu

  • 1
Moskva - Mistrovství světa v krasobruslení přišlo o největší hvězdu. Fanoušci v Moskvě neuvidí volnou jízdu domácího favorita Jevgenije Pljuščenka. Ten vzdal kvůli zranění třísel útok na čtvrtý titul mistra světa. Po krátkém programu byl třetí, na vedoucího Švýcara Stephana Lambiela ztrácel sedm bodů.

Dvaadvacetiletý trojnásobný šampion si už před začátkem mistrovství světa stěžoval na bolesti třísel i zad a kvalifikaci i úterní krátký program absolvoval se sebezapřením. Po pádu při čtverném toeloopu, který znamenal i vynechání kombinace, klesl majitel stříbrné olympijské medaile na třetí místo až za Lambiela a Briana Jouberta z Francie.

Ve čtvrtek ráno Pljuščenko ještě zkusil znovu bruslit, ale po poradě s trenérem Alexejem Mišinem odpolední finále soutěže vzdal. "Pljuščenko trpí zánětem svalového přitahovače," píše se v oficiálním zdůvodnění jeho odstoupení. Evropský šampion z Turína před mistrovstvím světa v Moskvě dva týdny nemohl trénovat.

Zdravotní potíže nepřemohl ani s pomocí utišujících injekcí.  První náznaky problémů s třísly pocítil Pljuščenko už v loňské sezoně, ale místo toho, aby se vyléčil, na podzim objížděl lukrativní exhibice.

Čeští fanoušci v Praze se však na něj při show Art on Ice těšili marně, podle pořadatelů mu vystoupení zakázala ruská federace.

Zranění krasobruslaři

V Moskvě se rozšiřuje seznam zraněných.  Bitvu se svým tělem ve středu prohrál mistr světa z let 2002 a 2003 Čao Chung-po, který kvůli zranění kotníku musel s partnerkou Süe Šen před volnou jízdou odstoupit ze soutěže sportovních dvojic.

Číňané, kteří byli po krátkém programu třetí, ještě absolvovali rozbruslení nejsilnější skupiny, ale pak po poradě s lékaři a čínskými funkcionáři ze soutěže odstoupili.

Vážné zdravotní problémy má i dvojnásobný americký šampion Johnny Weir. Pátý muž z loňského mistrovství světa musel kvůli zranění nohy odvolat účast na prosincovém finále Grand Prix a i nyní mu jiné zdravotní potíže s nohou brání podat maximální výkon. Pondělní kvalifikaci zvládl jen díky dvěma utišujícím injekcím, před úterním krátkým programem raději místo nich použil znecitlivující krém.

Dýchací problémy, kvůli nimž musela po vítězné kvalifikaci použít inhalátor, trápí mistryni světa z roku 2002 Irinu Sluckou. Největší domácí favoritka pro soutěž žen navíc musí užívat léky, které udržují v pořádku stav jejího srdce. Kvůli vážným srdečním problémům a dalším zdravotním potížím Slucká vynechala prakticky celou loňskou sezonu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž