Plážové volejbalistky na ME vítězí

Jesolo - Po dvou hladkých výhrách se plážové volejbalistky Eva Celbová a Soňa Dosoudilová-Nováková probojovaly do čtvrtého kola mistrovství Evropy v italském Jesolu. Šampionky z let 1996 a 1998, které mají z turnajů starého kontinentu dva bronzy, se v pátek utkají o přímý postup do semifinále s Řeckým párem Efrosyni Sfyriová a Vassiliki Karadassiouová. Už nyní neskončí hůř než páté, ale po nečekaném zisku bronzu na srpnovém mistrovství světa v Klagenfurtu mají vyšší ambice.

Celbová sice prodělala před ME virózu, ale nyní už je fit. "Už je to dobré, náš výkon se zápas od zápasu lepší," řekla Nováková, které vyhovují i podmínky v italském letovisku. "Sluníčko nám přeje, i písek je pro nás ideální, ale občas když zafouká, tak vítr hru ovlivní. To se nám v Klagenfurtu nestávalo," srovnala oba šampionáty.

V prvním kole měly Češky volný los, poté zdolaly snadno Maďarky a následně 2:0 Italky. Solazziová hraje doma s jinou partnerkou. "Bruschiniová je totiž těhotná, takže místo ní hraje Gaviová," vysvětlila Nováková nečekanou změnu v týmu italských soupeřek.

Tereza Tobiášová s Marikou Těknědžjanovou pokračují na ME v opravách. Do nich je poslaly Němky Müschová, Friedrichsenová, která se v Jesolu loučí v jednatřiceti letech s vrcholovou kariérou. Ve druhém dnešním zápase české volejbalistky zdolaly další německý pár Kaupová, Pavliceková a v pátek je čekají do třetice Němky Ahmannová, Schmidtová. Česká dvojice každopádně neskončí hůře než třináctá.

Muži zahájí soutěž v pátek, mezi 24 kvalifikovanými páry jsou i Michal Palinek s Michalem Bízou.

1. kolo: Friedrichsenová, Müschová (Něm.) - Tobiášová, Těknědžjanová (ČR) 2:1 (-19, 16, 13),
2. kolo: Celbová, Dosoudilová-Nováková (ČR) - Nagyová, Schleglová (Maď.) 2:0 (11, 8),
3. kolo: Celbová, Dosoudilová-Nováková - Gaviová, Solazziová (It.) 2:0 (16, 20),
opravy: Tobiášová, Těknědžjanová - Kaupová, Pavliceková (Něm.) 2:0 (12, 21).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž