Znakařka Simona Baumrtová patří k největším nadějím českého plavání. Dočká se medailí i v dlouhém bazénu?

Znakařka Simona Baumrtová patří k největším nadějím českého plavání. Dočká se medailí i v dlouhém bazénu? | foto: Dan Materna, MAFRA

Proč jsou plavci úspěšní v krátkém bazénu? Na dlouhý nejsou nažhavení

  • 3
Mistrovství Evropy ve francouzském Chartres potvrdilo dlouhodobý trend. Čeští plavci jsou úspěšní v krátkém bazénu. Medaile loví hlavně z neolympijské "pětadvacítky". Proč se nedokážou prosadit v padesátimetrovém bazénu?

Už před pěti lety, když plavali Hlaváčková, Málek či Svoboda, se tento problém řešil. Čechům svědčí pětadvacetimetrový bazén daleko víc. "Doufám, že se to obrátí k lepšímu i díky výměně generací," věřila tehdy reprezentační trenérka Jaroslava Passerová.

Jenže i teď, kdy je české plavání znovu na vzestupu, přicházejí medaile z pětadvacítky. V olympijském delším bazénu plavci zaostávají za konkurencí.

Současný trenér reprezentačního výběru, který se chystá na mistrovství světa v Istanbulu (také v krátkém bazénu), vidí dva hlavní důvody. "První je ten, že většina českých bazénů je pětadvacetimetrových a trénuje se na nich. Pokud je možnost trénovat na padesátce, tak jsou nájmy příšerně drahé," říká Vlastimír Perna.

Mateřské kluby závodníků tak nemají na financování přípravy. V krátkém bazénu většinou trénuje i nejlepší česká plavkyně Petra Chocová. V České Lípě má její domovská pětadvacítka ještě jeden problém - rozdílnou hloubku na obou stranách. "Do padesátky v Podolí jsme chodili jen jednou týdně, je to velký rozdíl," tvrdí Chocová.

Perna pak přidává druhý důvod: "Soutěže v dlouhých bazénech se obvykle plavou v letní sezoně, která je strašně dlouhá. Ještě se zřejmě musíme naučit správně naplánovat přípravu tak, aby plavci byli nažhavení stejně, jako jsou v zimě. Věřím, že příští rok se to povede."

V současné době ho mohou těšit výsledky českých plavců alespoň na krátkém bazénu. Vždyť na evropském šampionátu padlo dvaadvacet národních rekordů, a to i bez celotělových plavek, které jsou už dva roky zakázané.

"Je to výsledek dlouhodobější přípravy. Musím poděkovat reprezentačnímu trenérovi Jiřímu Kyněrovi z předchozího olympijského cyklu, že umožnil plavcům se připravovat se tak, aby měli výsledky. Je to celá mozaika - od seminářů přes podporu svazu, zahraniční soustředění až po metodické materiály z ciziny," vyjmenovává Perna.

I on však možná vyhlíží moment, kdy čeští plavci prorazí i v dlouhém, olympijském bazénu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž