Phelps byl po sedmi titulech unavený

Melbourne, Praha - Americký plavec Michael Phelps se loučí se světovým šampionátem se sedmi zlatými. O tu osmou, kterou si v Melbourne naplánoval, ho připravil jeho soupeř a krajan Ian Crocker. Nepodařilo se mu to však v sobotní motýlkářské stovce, do níž Crocker vstupoval jako favorit, ale v polohové štafetě na 4x 100 metrů. Tedy už v roli Phelpsova parťáka.

 Crocker totiž ve včerejší dopolední rozplavbě "ulil" start. Z bloků se odrazil o čtyři setiny dřív, než Scott User dokončil prsařský úsek, a americká štafeta byla vyloučena. Pravidla tolerují jen třísetinový předstih.

Jedna setina tak Phelpsovi, který do rozplavby vůbec nenastoupil, vzala naději na osm titulů mistra světa. "Nikdy nemůže být všechno ideální a perfektní. Šli jsme do štafety jako jeden tým a jako jeden tým i vypadli," řekl Phelps agentuře Reuters.

I tak se z Melbourne vrací se sedmi zlatými a pěti světovými rekordy. To v historii šampionátu nikdo nedokázal. Poslední triumf přidal Phelps včera na polohové čtyřstovce, navíc v ní o dvě vteřiny zlepšil svůj světový rekord. Přitom říkal: "Byl to můj nejtěžší závod. Už se mi nechtělo bojovat, byl jsem hrozně unavený."

Přesto se vybičoval k úžasnému výkonu. A přesně takový Phelps je. V 21 letech připomíná neporazitelného robota, který bezchybně šlape. A stejně jako má tenis svého Federera, plavání našlo Phelpse.

Jako by byl k vítězství zrozen. "Má nejdokonalejší plavecké tělo, jaké jsem kdy viděl," řekl finský plavec Jani Sievinen. Květoslav Svoboda, český kraulař, přidal: "Je jiný než my ostatní, je jako ryba."

Plavecké rekordy



Sedm zlatých

- Mark Spitz (USA) OH 1972
- Michael Phelps (USA) MS 2007

Šest zlatých

- Ian Thorpe (Austr.) MS 2001
- Michael Phelps OH 2004 (navíc přidal dva bronzy, čímž vyrovnal rekord sovětského gymnasty Diťjatina z roku 1980)

K plavání ho v sedmi letech přivedli rodiče, už v patnácti reprezentoval USA na olympijských hrách v Sydney, jen o pár měsíců později poprvé překonal světový rekord. A hned uchvátil. Společnost Speedo s ním okamžitě podepsala nejlukrativnější smlouvu v historii plavání, zaručuje mu několik milionů dolarů.

Další milion mu slíbila, pokud na olympiádě vyrovná sedm zlatých legendárního Američana Spitze z roku 1972. V Aténách jich zvládl šest, navíc přidal dva bronzy. Příští rok v Pekingu přichází druhá šance. "Aspoň mám důvod ráno vstávat," tvrdí.

V Americe je obletovanou celebritou. V rodném Baltimoru po něm pojmenovali ulici, místní slavnosti se zase říká "Phelpstival".

Dostal přezdívku Americký plavec či Baltimorská barakuda. A nejen kvůli rychlosti. Plaváním žije. "V 6.15 vstávám, hodinu a půl plavu, jím, vlezu zpátky do postele. Potom zase plavu, jím a do postele." Když se pak ráno probudí, ví proč. V Pekingu na něj totiž možná čeká osm zlatých.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž