Petr Vabroušek (vpravo)

Petr Vabroušek (vpravo) | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Vabroušek byl v Otrokovicích znovu suverénní. Ale slavit nebudu, řekl

  • 0
Tady je Vabrouškovo! Tento slogan by měli pořadatelé dlouhého triatlonu Moraviaman v Otrokovicích vyvěsit ještě před startem závodu. Kdykoliv se ho totiž malenovický triatlonista zúčastní, je o vítězi předem jasno.

Přestože mu bude v září už 39 let, letošní 11. ročník vyhrál potřetí v řadě a celkově popáté.

"Dříve nebo později mě v Česku někdo porazí. Vítěznou šňůru bych chtěl ale podržet co nejdéle," přeje si Vabroušek, který trať dlouhou 226 kilometrů zvládl v čase 8:41:19 a druhého Slováka Jozefa Vrábela porazil o více než devět minut.

Troufnete si odhadnout, jak dlouho bude trvat vaše dominance?
Je to věštění z koule. Neumím říct, jestli rok, nebo deset. Nechám se sám překvapit. Zatím se ale cítím mlád.

Vítězství je tady pro vás rutinou, oslavíte ho?
Nejsem slavící typ. Rodina to také neprožívá, protože závodím skoro každý týden.

Loni jste časem 8:29:18 pokořil vlastní rekord Moraviamana. Bylo ve vašich silách ho vylepšit?
Mohl by padnout, ale musel bych jít běh na sto procent a stlačit čas v maratonu pod tři hodiny (3:07:20). Zvolil jsem raději variantu doběhnout první a nehonit čas.

Šetřil jste se hodně?
Nevěděl jsem, jak na tom budu, protože před pěti dny jsem absolvoval ironmana v Německu. Plavání a prvních padesát kilometrů na kole jsem šel opatrněji než obvykle. Cítil jsem se ale dobře, takže po padesátce jsem do toho šlápl a na konci cyklistiky už jsme vedl jako loni, i když se jela jiná trať.

Byl vůbec někdo, kdo vás aspoň trochu potrápil?
Jožka Vrábel šel výborný závod. Do padesátého kilometru se mě držel, a i když jsem mu pak ujel, tak byl mezi námi pořád rozdíl do deseti minut. Loni jsem přitom vyhrál o půl hodiny.

Kvůli teplotě vody hrozilo, že nebudete mít neoprény. Oddechl jste si hodně, že jste si je mohli vzít?
Byl jsem rád, protože bych přišel tak o pět minut. A voda zase nebyla tak teplá, abych se přehrál. Navíc jsem plaval zadrženě. Počasí nám letos opravdu přálo, možná mohlo být o trochu zataženěji na běh. Bylo ale daleko příjemněji než v předchozích dnech. Myslím, že si to všichni užívali.

Možná vy, ale vaši konkurenti vypadají daleko vyčerpaněji. Jak budete regenerovat?
Teď se půjdu svlažit a uvolnit do Štěrkáče a pak budu doma lítat s dětmi. Na druhý den ráno budu tužší, ale po chvilce to rozchodím. Po takovém závodě nemá cenu dva tři dny nic dělat. Navíc mě čekají v následujících dvou víkendech další dva ironmany. Mám to závodně nabité, tréninkově ne.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž