(zleva): Michal Michalík, Michal Sedlecký a Jakub Kučera

(zleva): Michal Michalík, Michal Sedlecký a Jakub Kučera - Moderní pětibojaři Michal Michalík (vlevo), Michal Sedlecký a trenér Jakub Kučera (vpravo). | foto: Vítězslav Bureš, iDNES.cz

Pětibojaři nezaváhali, ve finále jsou všichni

Káhira - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) Kompletní kvartet bude mít Česko v sobotním finále Světového poháru moderních pětibojařů. V Káhiře si postup zajistili Michal Michalík, Michal Sedlecký, David Svoboda i Martin Dvořák. S trablemi se potýkal jen Sedlecký, který postup vydřel až v závěrečném běhu.

Čeští moderní pětibojaři udělali první krok k úspěšnému vystoupení v úvodním dílu SP. Do sobotního finále totiž postoupili všichni čtyři, což se jim v takovém počtu povedlo jako jediným. Navlas tak tady v Káhiře zopakovali loňský rok, kdy do finále prošli ve stejném složení.

Ve třech kvalifikačních skupinách bojovalo celkem 92 závodníků, do finále z každé skupiny postoupilo dvanáct nejlepších.

Zatímco tři Češi se na postupových příčkách usadili už před závěrečným během na tři kilometry, Michal Sedlecký, musel o finále tvrdě bojovat. Do poslední disciplíny vybíhal až ze sedmnácté pozice.

"Pokazil jsem šerm," přiznal Sedlecký příčinu svých nečekaných potíží. Se soupeři ve skupině měl zápornou bilanci. "Cítil jsem se hodně svázaný, pořád jsem na něco čekal," vysvětloval mistr světa z roku 2002.

Naštěstí v běhu patří k pětibojařské elitě. "Bylo důležité rychle stáhnout kluky přede mnou a pak už to šlo," dodal Sedlecký, který manko stáhl už na druhém kilometru a celkově zaběhl druhý nejrychlejší čas.

Spokojený byl také David Svoboda. Jediný český pětibojař, který si vybojoval účast na olympiádě, doběhl ve své skupině v poklidu třetí.

"Naše skupina byla mnohem lehčí, než měli oba Michalové," konstatoval Svoboda. Během závodu se nemusel o výsledek obávat. "Na začátek sezony se mi povedla střelba, spokojený jsem i se šermem. Dnes mi vadilo pouze plavání, kterým jsme začínali. S plným žaludkem po snídani to nebylo ono," usmál se.

Jediný, kdo mohl mít z českého kvarteta jiné než sportovní problémy, byl Martin Dvořák. Před týdnem si přivodil výron v kotníku, ale v soutěži obstál. "Musel jsem to pořádně tejpovat, naštěstí noha vydržela celý závod," pochvaloval si nedávno sedmadvacetiletý Dvořák.

Nepotěšil ho vstup do soutěže, jeho plavecký čas byl třetí nejhorší. "Dost mě to zaskočilo. Naštěstí se mi vzápětí povedly obě technické disciplíny." Ve skupině nakonec skončil osmý.

Michal Michalík, který loni ve finále nestačil pouze na Němce Walthera, udělal výrazný krok k postupu už po střelbě a šermu, kdy se usadil v čele. Ve svém semifinále nakonec skončil čtvrtý.

V pátek je v Káhiře na programu finále pětibojařek. České barvy bude hájit Lucie Grolichová, která si v případě velmi dobrého výsledku může hodně přiblížit start v Pekingu.


MUŽI

Semifinále - skupina A:
1. Tomii (Jap.) 4228, ... 4. Michalík (ČR) 4208 (střelba 181, šerm 20-9, plavání 200m 2:03,15, běh 3 km 10:44,45), ... 11. Sedlecký (ČR) 4192 (182, 14-15, 2:11,82, 9:49,57)

Semifinále - skupina B:
1. Lopez (Šp.) 4200

Semifinále  - skupina C:
1. Sika (Lot.) 4200, ... 3. Svoboda (ČR) 4140 (2:07,31, 183, 17-13, 10:39,31), ... 8. Dvořák (ČR) 4124 (2:18,40, 183, 18-12, 10:16,95)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž