Moderní pětibojař David Svoboda ještě v brýlích

Moderní pětibojař David Svoboda ještě v brýlích | foto: Reuters

Pětibojař Svoboda kvůli novým pravidlům asi podstoupí operaci očí

  • 0
Lipsko (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Dlouhá léta střílel David Svoboda v brýlích - bez problémů. Až do letoška. Pro nový systém soutěže moderních pětibojařů, kdy se střelba spojila se závěrečným během, musel skla vyměnit za čočky. A to mu přináší nečekané komplikace. Jeho oči jsou totiž při závodě podrážděné. "Proto nevylučuji po sezoně lékařský zákrok, abych měl po starostech," připustil pětibojař.

Až do začátku letošního roku bylo vše v pořádku. Střelecká část pětiboje se totiž vždy odehrávala v klidných uzavřených prostorách, v čistém prostředí.

Po změně formátu, kdy závodníci spojili střelbu s během, se ale z disciplíny stala rázem frekvenční záležitost odehrávající se pod otevřeným nebem.

A brýle českému reprezentantovi začaly vadit. Problém se zatím snaží vyřešit čočkami, ale ty v případném prašném prostředí mohou přinést další komplikace.

"Zkoušel jsem nejdříve závodit i se speciálními brýlemi. Ale protože mám plusové dioptrie (4,5) bylo třeba je nejdříve vyrobit. Pak jsem je musel zaplatit a teprve potom jsem je mohl vyzkoušet. Jenže žádné mi nevyhovovaly. Tak jsem to zabalil a začal používat čočky," řekl Svoboda.

Podle něj mu komplikace nemusí přinést jen prach. "Není to jen o prachu. Já při míření nemrkám a čočka potřebuje být nějakým způsobem vlhká. To znamená pohybovat okem. A když mrknu, tak se čočka může i posunout, čímž mohu ztratit na střelnici další čas," vysvětlil Svoboda, který si v Lipsku v pátek pohlídal postup z kvalifikace evropského šampionátu do nedělního finále.

Proto po sezoně zřejmě podstoupí lékařský zákrok, který by jeho problémy se zrakem jednou provždy vyřešil. "Na operaci jsem připraven. Tedy pokud to nebude nějaký drastický a příliš riskantní zásah," uvedl loňský vicemistr světa.

Letos Svoboda zatím absolvoval tři závody Světového poháru a čočky ho limitovaly jen jednou.

"Bylo to v Budapešti a to právě vinou prachu. Ale naštěstí je to jediný problém, který mám," usmál se Svoboda, jehož nový formát soutěže, kdy se střelba spojuje s tříkilometrovým během, nechává v klidu.

"Neříkám, že mi nesedí. Jen má své specifikum. Střelba se přibližuje klasické rychlopalné střelbě. Je to jiný styl spouštění, zavádění, míření. V jiném postoji. Zpočátku to bylo dost těžké, ale zvykáme si a začíná to být automatické."

Úplně jiné potíže ale v Lipsku může přinést počasí. "Hlavně nesmí začít pršet," podíval se Svoboda na zamračenou oblohu. "To by byl průšvih. Nejen pro oči, ale pochopitelně i pro zbraň." Střelecké stanoviště v Lipsku totiž není kvůli televiznímu přenosu zastřešeno.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž