Pavel Širuček slaví výhru ve finále mistrovství republiky.

Pavel Širuček slaví výhru ve finále mistrovství republiky. | foto: ČAST/Jan Brychta

Z pohaslé naděje českým šampionem. Kde se vzala Širučkova proměna

  • 6
Když se Pavel Širuček v roce 2010 probil na evropském šampionátu do finále dvouhry juniorů, vkládal do něj český stolní tenis veliké naděje. Měl se stát oživením stárnoucí reprezentace, hráčem užší světové špičky a následníkem Petra Korbela. Jenže rodák z Orlové svůj potenciál ne a ne naplnit.

Marně se snažil vydobýt si místo mezi elitou stolního tenisu. Na začátku roku 2014 sice figuroval na 120. místě světového žebříčku, během dalších tří let ale toto umístění nejenže nevylepšil, naopak mu hrozil pád až do třetí stovky.

Chyběla vůle a motivace ke zlepšování.

V tomto období totiž Širuček působil v Havlíčkově Brodě, se kterým třikrát ovládl českou extraligu a patřil k nejlepším hráčům soutěže. Výjimečný talent a tréninkové hodiny z juniorských let mu doma ke štěstí stačily.

V reprezentaci ovšem prostor nedostával, kvůli problémům s kázní dokonce na čas přišel o možnost účastnit se mezinárodních klání. Začalo se o něm mluvit jako o promarněné naději.

Znovuzrození přišlo v Polsku

Když v létě roku 2016 ukončil klub z Vysočiny své působení v extralize, zamířil Širuček do Polska. V dresu Toruně zápolil v jedné z nejkvalitnějších klubových soutěží v Evropě a v konfrontaci s prvotřídními soky příliš neobstál. Sezonu 2016/2017 zakončil s bilancí 10 výher a 18 porážek a jeho tým sestoupil do druhé ligy.

Přesto dostal další šanci. Pro aktuální sezonu si jej vyhlédl úřadující polský mistr Dartom Bogoria. „Tady jsem našel to, co mi zatím celou kariéru chybělo. Dobré zázemí v klubu, za který zároveň hraji soutěž. V průběhu této sezony jsem vždy dva týdny v měsíci v Polsku, kde mám skvělé podmínky pro trénink,“ pochvaluje si Širuček.

V aktuální sezoně konečně ukazuje, jaké nadání v něm dřímá. Šest kol před koncem základní části se Bogoria hřeje na druhém místě tabulky, pětadvacetiletý český hráč je s bilancí 16 výher a 6 proher třetím nejúspěšnějším hráčem celé ligy.

„Za mými lepšími výsledky stojí hlavně práce s novým trenérem, který se mi v Bogorii individuálně věnuje. A jelikož je polská liga nesmírně kvalitní, náročné zápasy mě posouvají vpřed,“ prozrazuje.

Se zlepšením na klubové scéně přišel rovněž dlouho očekávaný posun do elitní stovky světového žebříčku. Širučkovi v březnovém vydání patří 95. pozice a je druhým nejlepším Čechem. Skvěle zahrál především na turnajích v Rakousku a ve Švédsku, kde z náročné kvalifikace postoupil mezi 32 nejlepších.

Proč se tedy k odchodu do zahraničí neodhodlal dříve?

„Už jsem trénoval a žil ve skvělém zahraničním centru, v rakouském Schwechatu. Bylo to v roce 2015, kdy jsem také vyhrál mistrovství republiky ve dvouhře a měl velmi dobrou bilanci v Lize mistrů. Jenže náklady na život tam byly vysoké a já se rozhodl vrátit zpátky do Česka,“ vzpomíná.

Double z domácího šampionátu

S cílem potvrdit herní progres a skvělé výsledky z polské superligy vyrazil Širuček na mistrovství republiky, které proběhlo první březnový víkend v pražské hale Oáza. Hráč Bogorie naplnil roli nasazené jedničky a v konkurenci kompletní domácí špičky ovládl dvouhru. Druhý titul přidal v deblu společně s bývalým spoluhráčem Tomášem Treglerem.

Pavel Širuček se natahuje po krátkém balonku a snaží se jej precizně umístit na...
Pavel Širuček v akci během finále mistrovství republiky

Širuček obě prvenství získal zaslouženě, prezentoval se agresivní a líbivou hrou. Po zkaženém míčku nerozhazoval rukama, místo toho se okamžitě zkoncentroval na další. Soupeřům i publiku ukazoval pouze pozitivní emoce.

Zaujal také fyzicky náročnými údery. Místo svého takřka neomylného bekhendu se do útoku častěji tlačil tvrdým forhendem a své projektily umisťoval přesně a efektivně. Nešlo si nevšimnout té náhlé proměny. I místo dříve typické mohutné postavy ukázal Širuček šlachovité tělo sportovce.

Talentovaný český hráč vyslal jasný vzkaz: mám chuť hrát, počítejte se mnou. Jeho kariéra nyní dostala správný impuls, jenž přináší znatelné pokroky. „Pro příští sezonu zůstávám v Bogorii a do Polska se i stěhuji, takže budu mít ještě kvalitnější tréninkové podmínky,“ vyhlíží Širuček další milník. „Rád bych se ještě víc posunul na světovém žebříčku a probojoval se na olympijské hry do Tokia,“ vrší před sebe smělé cíle.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž