Pavel Chadim

Pavel Chadim | foto: Radek Miča, MAFRA

Nový kouč baseballistů Chadim dostane do výběru i Američany

  • 0
Trenér reprezentace baseballistů je po letech opět z Brna. Kanaďana Mikea Griffina vystřídal Pavel Chadim, bývalý hráč a později trenér mistrovských Draků. Jako trenér má na kontě titul z ME hráčů do 21 let, stříbro z turnaje třiadvacítek a 5. místo z MS do 23 let.

Hlavním cílem Chadimovy mise je mistrovství Evropy hrané příští rok v České republice. „Doufáme, že v Brně,“ řekl Chadim. První akce ho čeká v březnu v podobě série pěti zápasů na Tenerife.

„Tři generace českých baseballistů – včetně té, v níž jsem hrál i já – se neúspěšně pokoušely o evropskou medaili. Já bych chtěl být u toho, když se to konečně podaří. Co jiného si dát za cíl, když o medaili usilujeme třicet let a za tu dobu ji vybojovalo jedenáct různých zemí, jen ne my?“ neskrývá ambice Chadim.

Přebírá tým, jemuž patří páté místo z posledního evropského šampionátu a v němž je v plném proudu generační obměna. Končí až deset veteránů. Chadim reprezentaci plánuje omladit, k čemuž jako bonus dostává šanci na zařazení tří amerických posil.

Už dříve získali české občanství extraligoví hráči Jake Rabinowitz a John Hussey, kteří se v Česku oženili a usadili, a na únor se chystá cesta do Washingtonu pro český pas třetí a nejzvučnější z posil Erica Sogarda. Pětatřicetiletý rodák z amerického Phoenixu, hrající na pozici spojky od roku 2010 nejvyšší soutěž Major League Baseball, má českou maminku a na základě toho se doklady podařilo vyřídit.

Tři generace se pokoušely o medaili. Chci být u toho, když se to podaří.

Pavel Chadimtrenér baseballové reprezentace

„Na české ambasádě ve Washingtonu už je pas pro něho připraven,“ informoval Chadim. Dalším mužem se zkušenostmi z MLB je v jeho realizačním týmu Drew Saylor, trenér pálkařů, pracující pro Kansas City Royals.

V prvním roce svého reprezentačního angažmá plánuje Chadim dát šanci většímu počtu hráčů a zaměřit se na nadhazovače. Na první seznamovací soustředění do Karlova přizval i specialisty na výživu a kondici, sportovního psychologa a další experty.

„Jako hráč, když mi bylo přes třicet let, jsem okysličení vždy vítal. Chtěl jsem, aby kolem mě lítali dvacetiletí kluci. Věřím, že to je dobrá cesta i pro nás,“ říká Chadim.

Sedm potenciálních adeptů reprezentace má v zámoří, předpokládá však, že velkou pozornost bude věnovat hráčům působícím v české extralize. „Považuji ji za jednu z tří nejkvalitnějších soutěží v Evropě. Kdo se prosadí v ní, musí něco umět. Není důvod, aby nedostal šanci na mezinárodní scéně,“ konstatuje kouč.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž