Pátek rozhodne, který sport vypadne z OH

Mexiko - O jediný hlas prošel návrh šéfa Mezinárodného olympijského výboru Jacquese Rogge, aby kongres MOV rozhodl už tento pátek o tom, zda se baseball, softbal a moderní pětiboj zůstanou v programu her 2008 v Pekingu. Agewntira SID dále tvrdí, že místopředseda MOV Thomas Bach neuspěl s návrhem, aby se složení olympijského programu eventuálně změnilo nejdříve v roce 2012. "Dotklo by se to až nových sportovních generací. Samozřejmě ale plně respektuji rozhodnutí výkonného výboru," řekl Bach.

Před kongresem, na němž bude o osudu sportů hlasovat 117 členů MOV, všichni členové výkonného výboru předsedovi slíbili, že zachovají neutralitu.

Podle agentury SID se pro Roggeův návrh vyslovilo sedm funkcionářů z výkonného výboru, šest prý bylo proti. Pro odložení rozhodnutí se vyslovili i zástupci všech 28 olympijských sportů, bývalý jachtař se ale nedal obměkčit a ve vzrušené debatě svůj názor prosadil.

Naposledy z rodiny letních olympijských sportů zmizelo v roce 1936 pólo.

Před pátečním hlasováním budou mít zástupci jednotlivých ohrožených sportů možnost předstoupit před členy kongresu s desetiminutovým vystoupením. Hlasovat se pak bude v abecedním pořadí. K vyloučení sportu bude potřeba většiny hlasů oprávněných voličů.

Zatímco před začátkem kongresu byli někteří členové MOV optimističtí a věřili, že ke změnám programu olympijských her nedojde, nyní si netroufají tipovat. "Každá prognóza by byla jen čirou spekulací," přiznal Bach.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž