Olomouc chce dát miliony do fotbalu

  • 1
Olomouc - Fotbalovou Sigmu Olomouc, která hraje nejvyšší soutěž v zemi, bude možná zčásti vlastnit město. Olomoučtí radní potvrdili zájem majetkově vstoupit do klubu. Radní nyní řeší především technické věci kolem uzavření smlouvy. Zda se dokument skutečně podepíše, musejí odsouhlasit zastupitelé.
Prohlédněte si fotografie

Plán vedení radnice počítá s navýšením základního jmění SK Sigma Olomouc o 38 milionů korun úpisem nových akcií statutárním městem Olomouc. Město by tak získalo blokační minoritu, čili "zlatou akcii", a mohlo by ovlivňovat dění v klubu. Peníze by magistrát Sigmě splácel dalších pět let.

Náměstek Miroslav Pilát (US), který v radě materiály o majetkovém vstupu města do klubu předkládá, chce tímto krokem, jak sám před časem uvedl, podpořit patrně nejvýznamnější sport v Olomouci a mládežnické fotbalisty. Peníze od města mají klubu pomoci při dobudování stadionu.

Ohlasy na plán Olomouce se různí. Okolní města naznačují, že by se do podobné transakce nepouštěla, většina klubů by naopak přízeň radnice uvítala. "V rámci podpory sportu se většinou vypisují granty. Je to ale rozhodnutí radnice a jako sportovec bych ho přivítal, protože se tím klub posílí," míní tajemník regionálního Českého svazu tělesné výchovy Jaroslav Novák.

Také Michal Pekárek, manažer olomouckého basketbalového týmu, který se snaží vrátit mezi domácí elitu, by vstup radnice do klubu přivítal. "Ale fotbal je populárnější sport a je o soutěž výš než my," poznamenal.

Zato předseda HC Prostějov a zastupitel Robert Kolář (US) nepovažuje rozhodnutí olomoucké radnice za vhodné. "Představuje to závislost na současné radniční garnituře. Po volbách ji může vystřídat jiná, která bude třeba preferovat zase kulturu," upozornil Kolář na jisté nebezpečí. "Role města spočívá v nasměrování daní, ne v rozhodování v dalším subjektu."

Kolář považuje za ideální stav panující v Prostějově, kde je hokejový klub samostatný a městský úřad jeho činnost podporuje. "Zimní stadion využíváme bezúplatně a v rámci podpory sportu ve městě dostáváme dotace. Tento vztah je čistý a naprosto korektní," tvrdil Kolář.

Okolní města jsou opatrná v hodnocení kroku olomouckých kolegů, ale v jednom se shodují: myšlenku vstoupit majetkově do sportovního klubu zatím nikdo nevyřkl. "Netroufnu si kritizovat olomoucké radní. Je výsostným právem každého zastupitelstva, jak naloží s penězi daňových poplatníků. Někde může takovému rozhodnutí veřejnost zatleskat, v jiném městě to třeba odsoudí," uvedl šumperský místostarosta Zdeněk Brož (1. šumperská nezávislá).

"Sport podporujeme, dáváme dotace, vypisujeme granty. Názor, že by město mělo vstoupit do nějakého klubu, jsem tady ale neslyšel," řekl místostarosta Hranic Josef Ježík (KDU-ČSL).

Radní Olomouce však trvají na tom, že vstup do SK Sigma bude pro město výhodný. "Není to žádný dar, ale investice, kterou město hodně získá. Každá vložená koruna se pětkrát zhodnotí, neboť Sigma za 34 procent akcií, což je blokační minorita, nabídla majetek v hodnotě 250 milionů korun," argumentoval zastupitel a člen představenstva SK Sigma Petr Konečný (KDU-ČSL), jenž se podílel na zpracování návrhu, který dal městu samotný klub.

"O náš sport je zájem. Našimi výkony prezentujeme celé město. Čekáme, že se k nám jeho vedení neobrátí zády," uvedl před časem ředitel SK Sigma Jiří Kubíček. Za kapitálový vstup nabízí Sigma městu několik postů v dozorčí radě, aby mělo přehled, co se ve fotbalovém klubu děje.

Jiří Kubíček, sportovní ředitel fotbalového klubu Sigma Olomouc, s přehledem organizoval oficiální fotografování hráčů před novou sezonou.

Hlahůlek ze Starého Města odkopává míč v zápase s Olomoucí

Před dotírajícím sparťanským fotbalistou si tělem kryje míč Ivo Krajčovič z Olomouce.

Fanouškové Olomouce zápolí s policií

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž