Rugby - ilustrační foto

Rugby - ilustrační foto | foto: Visit Britain

Nový systém ragbyové extraligy ve Slavii neřeší. Mají jiné starosti

  • 0
Získali titul, ale v nové sezoně mají podstatně skromnější cíl. Pro ragbisty Slavie Praha není obhajoba loňského prvenství na pořadu dne.

"Řeknu to na rovinu. Můj dojem je, že kluci po titulu trošku zpychli. Držím se střízlivějších cílů. Chceme se především dostat do elitní šestky," řekl trenér Jan Fojtík.

Ptáte se, proč do elitní šestky? Ragbyová extraliga totiž bude mít oproti předchozím ročníkům novou podobu. Týmy byly rozděleny do dvou skupin po pěti a do nadstavbové části postoupí z každé grupy jen tři nejlepší. Proto označení "TOP 6".

"Je těžké nyní soudit, jestli je to dobrá, nebo špatná změna. Uvidíme po sezoně," podotkl Fojtík.

Kdo neprojde podzimním sítem mezi šest nejlepších, čekají ho jen zápasy o udržení. "Někdo to odnese a bude muset hrát s těmi slabšími," uvedl Fojtík. "Na druhou stranu úroveň zápasů mezi prvními šesti týmy bude vysoká." Ty se střetnou dvoukolově každý s každým. Po porci deseti zápasů vykrystalizuje nejlepší čtyřka pro klasické play-off. Jestli se bude týkat i Slavie, toť otázka.

"Příprava neproběhla podle mých představ. Nejsem spokojený s docházkou na tréninky a morálkou hráčů," přiznal Fojtík. "Někteří mají v hlavě zažité, že se začíná až v září. Nepůjde to tak lehce, jak si myslí. Nemyslíme na obhajobu titulu." To v Říčanech je prvenství jasným cílem. "Loni jsme nezvládli semifinále, což nás odsunulo na třetí místo. Byl to neúspěch. V nové sezoně jdeme za titulem," prohlásil trenér Antonín Brabec.

Úvodní zápasy letošního extraligového ročníku se hrají v sobotu, kdy Říčany nastoupí doma proti nováčkovi z Olomouce a Praga hostí Petrovice. Sparta odehraje svůj zápas 1. kola až v říjnu, Slavia a Tatra Smíchov mají volno a soutěž zahájí v dalším kole.

Rozdělení skupin v základní části

Skupina A: Slavia Praha (1), Sparta Praha (4), Praga (5), Petrovice (8), Havířov (9).
Skupina B: Tatra Smíchov (2), Říčany (3), Dragon Brno (6), Vyškov (7), Olomouc (10).
Poznámka: Číslo v závorce udává umístění klubu v minulé sezoně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž