Novotná si z evropského šampionátu medaili neveze

Sheffield, Praha - Kateřina Novotná na výkony své kamarádky Martiny Sáblíkové nenavázala. Zatímco slavnější kolegyně vyhrála před týdnem mistrovství Evropy v rychlobruslařském víceboji, Novotná odjela z evropského šampionátu na krátké dráze bez vysněné medaile. V britském Sheffieldu měla k úspěchu nejblíže na trati 1500 metrů. Ve finále úvodní disciplíny skončila čtvrtá.

Naopak nejhůře dopadla při své poslední jízdě: ve čtvrtfinále závodu na 1000 metrů byla diskvalifikována a ve víceboji obsadila konečnou devátou pozici. Netýkal se jí tak závěrečný závod na tři kilometry, v němž startovalo osm nejlepších z průběžného pořadí.

Novotná doplatila na kolizi s Italkou Martou Capursovou, po níž obě závodnice upadly a studentka z Benátek nad Jizerou byla označena za viníka srážky. "Potřebovala jsem získat body, tak jsem musela riskovat a zkusila ji podjet. Bohužel se na mě natlačila a obě jsme spadly," řekla Novotná.

Ve víceboji tak zopakovala devátou příčku z loňského roku. "Opět jsem nepostoupila do superfinále, což mě mrzí," uvedla dvaadvacetiletá rychlobruslařka.

Mistrovství jasně ovládla nejlepší evropská závodnice v shorttracku Jevgenija Radanovová z Bulharska.

Novotná si okamžitě odletěla spravit náladu do Turína, kde to dobře zná. Loni tam na olympiádě vybojovala největší úspěch kariéry, když skončila šestá na trati 500 metrů. Nyní by při zimní univerziádě měla přidat některou z medailí pro úspěšnou českou výpravu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž