Novák věděl, že se nesmí bát vítězství

L o s A n g e l e s -
Jako licitátor, který drží konkurenci předem v hrsti, přihazoval kurážný Jiří Novák při aukci o dva body v Davisově poháru. V úvodní dvouhře čtvrtfinále porazil věhlasného Peta Samprase. V Američanově domácím prostředí. Bez ztráty setu i podání. Poprvé v životě. Novákovi to ale nestačilo. Při sobotní čtyřhře vyřídil s Davidem Riklem žebříčkově nejlepší pár světa O'Brien, Palmer. Rovněž poprvé v kariéře. A rovněž tři nula na sety.

Berete to jako krásný sen?

To není sen, ale skutečnost. Letos jsme dvakrát s Američany čtyřhru prohráli, ale do třetice to vyšlo. Asi jsme je předchozími jasnými výsledky v jejich prospěch uspali.

A vítězství nad Samprasem?

Porazil jsem možná nejlepšího hráče historie. Neprohrát si proti Samprasovi servis, to je něco. Vlastně jsem se celý zápas bránil Samprasovu tlaku. A ubránil.

Jaká byla vaše taktika?

My jsme s kapitánem žádnou zvláštní taktiku nevymýšleli. Pan Kukal mi řekl, abych se držel své hry, a jenom mě udržoval v pozitivní náladě. Nesměl jsem v žádné situaci pocítit strach z vítězství. Na strategii jsme zato zapracovali před deblem. Úkolem bylo rozehrát co nejvíc returnů podél čar a být co nejaktivnější na síti.

Tušil jste před zápasem, že tohle může být váš den?

Upřímně řečeno, byl jsem dost nervózní. Vypisovali jsme prémie za každý set, který se nám podaří uhrát.

Jak jste na tom kondičně po dvou utkáních?

Pomohlo mi, že se pokaždé hrály jenom tři sety a mohl jsem proto ušetřit spoustu sil. Dám si masáž, půjdu odpočívat, ale moc unavený nejsem.

Proti Samprasovi i v deblu jste působil dojmem, že si s každým míčem děláte, co chcete. Čím to?

Prostě se cítím perfektně. Od začátku týdne v Los Angeles mi pohoda kulminovala. Hrál jsem slušně už před týdnem v Key Biscayne, porazil jsem tam pár dobrých hráčů, a proto sebevědomí roste s každým zápasem. Také jsem dobře slyšel z hlediště skupinu českých fanoušků. I oni mi moc pomohli.



Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Biatlon

MS v hokeji 2024

EURO 2024

Olympijské hry

Sportovní výsledky

Témata

Nepřehlédněte