Jan Vanke

Jan Vanke | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Trojnásobné světové šampiony vedl nohejbalový kapitán Vanke

  • 0
Absolutním triumfem českých hráčů skončilo Mistrovství světa UNIF v nohejbalu v metropoli rumunského Sedmihradska Kluži. „Nebudeme alibisti. Chtěli bychom vyhrát všechny tři disciplíny, což se v mužích zatím českému nároďáku ještě nikdy nepovedlo,“ stanovil jasný cíl české reprezentace před odletem na světový šampionát trenér národního mužstva Petr Gulda.

Povedlo se nyní. Reprezentační tým, který v roli kapitána vedl Karlovarák Jan Vanke, na šampionátu vybojoval zlaté medaile ve všech třech disciplínách. Naposledy, a v jednodopadovém nohejbalu jen jedinkrát, se takový husarský kousek povedl pouze Slovákům, kteří se třemi zlatými excelovali v roce 2014 na 1. mistrovství světa UNIF v Nymburku.

Češi do Rumunska odjížděli jako obhájci dvou titulů s jasně deklarovaným cílem: uspět ještě lépe než na posledním MS 2016 v Brně. V třísettisícové metropoli Sedmihradska hájila české barvy sedmička hráčů ze čtyř extraligových klubů. Cestu ke zlatému hattricku otevřel Ondra Vít, když ve finálovém duelu přehrál slovenského šampiona Stupáka a podobně jako před dvěma lety v Brně si došel pro zlato.

Druhý titul vybojovali Pavel Kop s Lukášem Rosenberkem a reprezentačním novicem Jirkou Kalousem ve dvojicích a stoprocentní triumf dovršili Jan Vanke s Ondrou Vítem, Lukášem Rosenberkem a alternujícími Michalem Kolenským a Jakubem Pospíšilem ve trojicích. Poraženými finalisty byli v obou disciplínách opět Slováci, pro které byl Rumunský šampionát velkým zklamáním.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž