Sean McVay (vlevo) se na tréninku Los Angeles Rams zdraví s Andrewem...

Sean McVay (vlevo) se na tréninku Los Angeles Rams zdraví s Andrewem Whitworthem. | foto: AP

Ligový stařík má poslední šanci. Do Super Bowlu jde proti „svému“ klubu

  • 1
Pro nikoho na hřišti to nebude tak specifický Super Bowl jako pro něj. Andrew Whitworth, ofenzivní lineman Los Angeles Rams a po konci Toma Bradyho nejstarší hráč NFL, hrál za oba letošní finalisty. Posledních pět sezon za Rams a předtím jedenáct sezon za překvapení konference AFC Cincinnati Bengals.

„Bude to pro mě ohromně mimořádný moment. Oběma organizacím jsem dal hrozně moc. Přál jsem Bengals postup, teď ale chci konečně uspět,“ říká jeden z nejlepších levých tacklů v posledních 15 letech.

Více než dekádu se bil za barvy podceňovaného týmu ze Cincinnati. Na lajně dělal maximum proto, aby ochránil svého quarterbacka od obránců soupeře. Bil se statečně a každoročně patřil na svém postu k nejlepším v lize. Na týmový úspěch to ale nikdy nestačilo. 

Bengals ani jednou ze šesti pokusů, co byli v play off, nedokázali vyhrát vyřazovací duel. Vždy odcházeli po wildcard víkendu jako poražení.

„Několikrát jsme měli velmi dobrý tým. Dařilo se nám, ale nikdy jsme to nedokázali prodat v ten nejdůležitější moment,“ vzpomíná na silné týmy Cincy.

Pavouk play off v NFL:

Největší šanci měli asi v roce 2015, kdy dominovali své divizi AFC North. Quarterback Andy Dalton hrál v životní formě. Dostal se do Pro Bowlu. V play off ale tradičně vyhořeli s rivaly z Pittsburghu.

„To byla nejbolestivější prohra. Ten rok jsme měli v týmu řadu hvězd. Měli jsme jít až do finále,“ běduje zpětně.

Pats zmařili sen

O dva roky později tehdy už pětatřicetiletý veterán podepsal smlouvu s Los Angeles Rams. Jako velezkušený lineman měl pomoci mladému quarterbackovi Jaredu Goffovi a nezkušenému trenérovi Seanu McVayovi. Povedlo se. Do dvou let se Rams dostali až do Super Bowlu.

Český podcast o dění v NFL:

Mladík Goff měl i díky spolehlivým výkonům Whitwortha dostatek času na dlouhé pasy a Rams uchvátili NFC. Po výhře v dramatickém zápase v New Orleans se dostali do finále. 

V defenzivní bitvě v Super Bowlu ale nestačili na New England Patriots. Whitworth se ani tak svého snu o Super Bowlu nechtěl vzdát. Každý rok prodlužoval kariéru. Až letos se Rams po zisku zkušeného quarterbacka Matthewa Stafforda zařadili mezi nejužší favority na finále NFL. Potvrdilo se to.

V play off si poradili s Arizona Cardinals, Tampa Bay Buccaneers a v neděli na domácím hřišti i s rivalskými 49ers ze San Francisca. Po třech letech si tak opět zahrají v Super Bowlu. 

„Je to nejlepší pocit, jaký si ve sportu dokážete představit. Proti týmu, v kterém stále znám tolik lidí. Navíc se bude hrát doma v Los Angeles. Je to unikátní souhra náhod. Vážím si toho a zároveň tuhle šanci nechci promrhat,“ říkal novinářům nejstarší hráč v NFL.

Andrew Whitwort po postupu do finále:

„Bengals mají skvělý tým. Vybrali si neskutečného lídra v Joeu Burrowovi. Mají zářnou budoucnost. Dokázali vyhrát na hřišti velkých favoritů. Mám před jejich hráči velký respekt. Ale Super Bowl je životní šance. Všichni se mě ptají, jestli půjde o můj poslední zápas. Nechci předbíhat, moc chci tentokrát slavit,“ rozplývá se Whitworth.

Po 16 letech spolehlivosti, tvrdé práce pro oba kluby, ale i řadě zklamání, má možná až nečekaně poslední šanci. Bude se nakonec radovat z vytoužené trofeje, nebo Cincinnati ukořistí první Super Bowl v historii klubu? To se dozvíme 14. února, kdy si to oba Whitworthovy týmy rozdají o slavnou trofej.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž