Tom Brady na tiskové konferenci Tampa Bay Buccaneers před zápasem v Mnichově

Tom Brady na tiskové konferenci Tampa Bay Buccaneers před zápasem v Mnichově | foto: AP

NFL vstupuje na německý trh. Brady budí zájem. Zrodí se evropská divize?

  • 6
Po již tradičních zápasech v Londýně vstupuje zámořská NFL na další evropskou půdu. Poprvé se uskuteční zápas základní části ligy amerického fotbalu v Německu. V Allianz aréně se v neděli představí největší hvězda, legendární Tom Brady. Jeho Tampa Bay Buccaneers vyzve Seattle Seahawks.

Možnost vidět Toma Bradyho v Mnichově si nechtělo nechat ujít kolem 3 milionů fanoušků. Tolik lidí podle NFL si chtělo koupit vstupenku. Obří zájem o první zápas NFL v Německu není překvapením. Popularita amerického fotbalu a NFL je v Německu největší v celé Evropě. K tomu si přidejte superstar Toma Bradyho a Seahawks, kteří se díky úspěchům z nedávné minulosti těší v Evropě také velké popularitě. Pro NFL bylo odehrání zápasu v Německu sázkou na jistotu.

„Bude to velká výzva. Dlouhý let, jiné časové pásmo, jiné počasí. Na druhou stranu budeme hrát v nádherné aréně, kde hraje Bayern Mnichov, na fotkách vypadá opravdu skvěle,“ dodal k zápasu v Německu Brady. Pro legendárního quarterbacka nejsou zápasy mimo Spojené státy cizí. Dvakrát hrál v Londýně, jednou v Mexiku. Tehdy ještě v dresu New England Patriots dokázal Brady všechny tři zápasy vyhrát a předvést svůj typický dominantní výkon v passové hře.

„Pokud to v neděli bude vypadat podobně, tak jako jsem viděl na zápasech Bundesligy, tak to bude jeden z nejepičtějších zápasů, ve kterých jsme kdy hráli. Hrozně se těším,“ uzavřel Brady.

Bradyho Buccaneers zatím neprožívají sezonu podle představ a zápas v Mnichově tak může být pro ně odrazem k lepší druhé polovině základní části.

Naopak od Seahawks se před sezonou vůbec nic nečekalo a nyní jsou jedním z největších překvapení sezony. Hawks před sezonou opustila dlouholetá opora týmu quarterback Russell Wilson a zdálo se, že tým pro letošní sezonu nemá adekvátní náhradu. Tou se překvapivě stal Geno Smith. Po nevydařeném začátku kariéry v New York Jets asi jen málokterý fanoušek Seahawks doufal, že právě on povede tým k současné bilanci 6 výher a 3 porážek.

Tým NFL v Evropě? Proč ne rovnou čtyři

NFL je ve Spojených státech suverénně nejpopulárnějším sportem. Oproti hokeji a basketbalu ale americký fotbal neměl v Evropě takovou popularitu a ani hráči ze starého kontinentu nedosahovali potřebných kvalit pro NFL. Dodnes platí, že cesta do NFL vede pouze přes zámořské univerzitní ligy.

V popularitě v Evropě ale NFL udělala kus práce. V roce 2007 se v Londýně odehrál první zápas základní části a od té doby se NFL do Londýna každoročně vrací. Letos se v Anglii odehrály tři zápasy a kromě utkání ve Wembley se NFL rozhodla zainvestovat do stadionu Tottenham Hotspur, který je tak jediným stadionem v Evropě, který je připravený na zápasy NFL.

Co je za evropským snažení? Peníze, samozřejmě. NFL dosahuje rekordních zisků a každoročně nechává ostatní sporty daleko za sebou, přesto se vedení v čele s komisařem Rogerem Goodellem snaží přijít s novými zdroji příjmu. A právě v Evropě je stále velký potenciál růstu.

Po úspěchu zavedení zápasů v Londýně se začalo nahlas mluvit o možnosti, že by v Londýně byl stabilně jeden tým. O Jacksonville Jaguars se dlouho spekuluje o možném adeptovi na stěhování přes oceán. Jaguars nejsou doma příliš populární, a tak by jejich odchod byl pro fanoušky ve Spojených státech nejméně bolestivý. Malým krůčkem ke stěhování byla dohoda, že Jaguars odehrají v Londýně zápas každý rok. Od roku 2013 s výjimkou covidových pauz se Jaguars pokaždé představili před londýnskými fanoušky.

Český podcast o americkém fotbalu:

„Podle mě je bez debat, že by Londýn zvládl mít nikoliv pouze jeden tým, ale hned dva. Momentálně se snažíme zjistit, jestli najdeme další lokality v Evropě, kde by mohl být další tým. Bylo by totiž mnohem jednodušší mít v Evropě celou divizi,“ nechal se slyšet Goodell před letošními zápasy v Londýně.

Každý tým odehraje v základní části 17 zápasů, z nichž šest odehraje proti soupeřům ze své divize.

V neděli čeká NFL v Německu historický okamžik. Přiblíží se NFL týmu nebo divizi v Evropě? Na odpověď si pravděpodobně ještě několik let počkáme.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž