Neumannová otestuje olympijské tratě

P r a h a - S trenérem Frühaufem a biochemikem Křížem stráví nejlepší lyžařka republiky Kateřina Neumannová následující tři týdny v pronajatém domku v Solder Holow nedaleko Salt Lake City. Za tu dobu pozná jak bude její organismus reagovat na pobyt ve vysokohorském prostředí, v němž se příští rok pojede závod Světového poháru a v roce 2002 se tu bude bojovat o olympijské medaile. "Chceme zjistit, jak jsem schopná na tu výšku reagovat," svěřila se Neumannová, která by ráda ve stejném domečku, vzdáleném dvě míle od olympijských tratí, bydlela i během olympiády,"

Během přípravy, která přijde na půl milionu korun a uhradí ji národní olympijský výbor s lyžařským svazem, otestuej Neumannová na kolečkových lyžích i olympijské tratě.

Populární lyžařka po nevydařené loňské sezoně odpočívala v lázních Jáchymov a v Dominikánské republice, od desátého května však už trénuje na Zadově. "Měla jsem nejen problémy s metabolismem a téměř rok mě trápila i achilovka, konkrétně úpony. Proto mi v Německu vrobili boty se speciálními vložkami. Od té doby nemám také puchýře na chodidlech a můžu trénovat tak, jak potřebuji," vysvětluje reprezentantka, která si dokáže simulovat vysokohorské podmínky i na Šumavě. "Nad postelí mám jakýsi stan, do něhož kompresor vhání naředěný vzduch. V pokoji si tak mohu nastavit výšku na spaní až na úroveň odpovídající třem tisícům sedmi stům metrů nad mořem," vysvětluje Neumannová s tím, že spánek v takovýchto podmínkách urychluje aklimatizaci, když do podobných výšek přijede závodit.

Přesto, že se zatím příliš neobjevovala v pelotonu závodnic na horských kolech, myslí na republikový šampionát. "V Americe budou i výborné podmínky pro cyklistickou přípravu. Po návratu si chci dát týden pauzu a pak jet národní mistrovství horských kol," přibližuje plán přípravy, jejímž nejbližším mezníkem je v únoru mistrovství světa ve finském Lahti.

" Nešlo o její jméno, ale o její stav," vysvětlil trenér Fruhauf, proč včera Neumannová nanastoupila na start.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž