Nesňal trenérem: pálkař ho šel uškrtit

Brno - První dvě vítězství v play off v roli trenéra má na svém kontě Arnošt Nesňal, zaskakující trenér v týmu brněnských Draků, obhájců baseballového titulu. A jak se mu odvděčili hráči, když je dovedl k nedělní semifinálové výhře 12:0 nad mužstvem Rýchor? Poté, co v závěru utkání vystřídal pálkaře Pavla Budského, aby sám zasáhl do hry, ho urostlý Budský chytl pod krkem a začal ho škrtit.
"Legrácky beru," řekl Nesňal, i když v týmu Draků jinak panuje tuhá disciplina. Trval na ní Geoff Samuels, hlavní kouč, který je nyní pracovně v Americe.

"Vedl jsem tým v létě, byli jsme tak domluveni. Že Geoff nepřiletí, jsem se dozvěděl nedávno. Ale stále jsme v kontaktu, posílá mi pokyny," říká Nesňal.

Na roli trenéra nicméně Samuels Nesňala už delší dobu připravoval. Letos ho udělal svým asistentem a vzal ho na trenérskou stáž do zámoří.

"Nebyl jsem tam dlouho, ale pracovat s Geoffem, to je jedna dlouhá stáž," říká Nesňal. Je vidět, jak ho trénování chytlo. Pochlubí se, jak se jeden z pálkařů pečlivým tréninkem zlepšil až mezi špičku extraligy.

Hráči však neposlouchají Nesňala absolutně ve všem. Zastupující trenér například vymýšlel, jak docílí dvou bodů v jedné směně. Nařídí pálkaři ulývku, postupně se naplní všechny tři mety. To ještě netuší, že na pálku přijde Američan Lauderdale, pošle míč až za oplocení a umožní tak doběhnout všem svým spoluhráčům. To je rovnou za čtyři body.

"Nezlobím se, že mi zboural plán," pokrčí rameny kouč.

Když z pozice asistenta povýšil, připravil si pro hráče krátký proslov. "Letos vyhrajte titul i pro Geoffa, který tu s námi toužil být," sdělil v americkém duchu, jak se na baseball sluší.

"Vyhrajte", to je stejné, jako kdyby Drakům řekl "najezte se". Mužstvo vítězí téměř automaticky.

"Přesto jsem cítil před zápasy napětí. Jsem zodpovědný za výsledek, to je nový pocit," říká.

Uznává však, že hráči mistrovského celku při utkání už moc radit nepotřebují. "Sedmdesát procent práce udělám už v přípravě. Pak začne zápas, my jsme o třídu lepší, brzo je rozhodnuto," zvykl si Nesňal.

Pořád však zůstává hráčem. I proto se na konci nedělního zápasu proti Rýchorům nominoval na pálku. Hned poté, co se vymanil z Budského "kravaty", dvakrát promáchl a byl vyřazen ze hry.

"A jejda..." ozvalo se ze střídačky.
Respekt ke kouči neznamená, že v týmu nemůže být legrace.
,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž