NÁVRAT. Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko se opět vrací na amatérský led.

NÁVRAT. Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko se opět vrací na amatérský led. | foto: AP

Návrat číslo dva. O olympijském zlatu však zatím Pljuščenko nemluví

  • 2
Cíl? Nechce o něm mluvit. Ale tušit jej lze, v Soči 2014 by rád z nejvyššího stupně slyšel oslavné "Žeňa! Molodec!" Podruhé v kariéře se ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko vrací na amatérský led. Jako král olympijského Turína 2006 chce úspěchem v Soči přebít rozhořčení z Vancouveru 2010.

"Ewan Lysacek není pravý vítěz. Jak by mohl být bez čtverného skoku?" dlouho nechtěl akceptovat jméno vítězného Kanaďana. Na stupních si sundal stříbrnou medaili. Zlatá, kterou mu jako dárek "od ruského národa" vyrobili sibiřští klenotníci, byla malou náplastí na zklamání.

Druhý návrat? Hrdinství

Po tříleté pauze se trojnásobný mistr světa vrátil na amatérský led kvůli klání pod pěti kruhy. Stříbro z Vancouveru jej však znechutilo. Znovu opustil amatérský led, vrhnul se na exhibice a v Petrohradu coby poslanec opoziční strany zasedl do městské rady. Poslanecké místo však minulý týden opustil.

Vyhrál diplomatický souboj s Mezinárodní bruslařskou unií, jejíž funkcionáři jej suspendovali kvůli účastem na nepovolených exhibicích krátce po mistrovství světa, z něhož se odhlásil kvůli údajnému zranění kolena, a rozhodl se pro druhý návrat.

V devětadvaceti letech znovu podstupuje tréninkové martyrium. "Když se vrátil poprvé, mluvil jsem o něm jako o hrdinovi. Při druhém návratu to platí dvojnásob, protože tento návrat je mimořádně obtížný," dodává Mišin.

Následky zranění zlomené ruky, kterou měl měsíc v sádře, už prý devětadvacetiletého bruslaře neomezují. Piluje techniku, pracuje na krokových variacích a piruetách, které jej podle trenéra Alexeje Mišina připravily ve Vancouveru o zlato.

"Teď má piruety lepší než v Turínu," dušuje se šedá eminence ruského krasobruslení. A skokanský repertoár? "Neskáče lépe, čtverný skok zvládá, ale jeho levé koleno mu pořád dělá problémy. Musí se šetřit," připouští slavný trenér.

Chce bojovat. O zlatu nemluví

Byť mu v Soči bude jednatřicet, jeho návrat je pro ruské krasobruslení vysvobozením. Vždyť ve víkendovém finále Grand Prix byla mužská soutěž bez ruské účasti. Na posledním světovém šampionátu skončil Gačinskij třetí, na mistrovství Evropy skončil o dvě příčky níž. A to je málo.

Krasobruslařská velmoc vyhlíží návrat krále. Dočká se za pár dnů, Jevgenij Pljuščenko plánuje v závěru měsíce start na ruském šampionátu v Saransku. "Právě jsme dokončili kostýmy," řekl Mišin agentuře AFP.

Úvahy o Soči 2014 však oba mírní. "Nedávám si za cíl žádné umístění, ale chtěl bych si vylepšit osobní rekord a bojovat o co nejdůstojnější výsledek," řekl deníku Sport-Express. Ve Vancouveru 2010 mu stříbro bylo málo...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž