Na šampionátu v inline hokeji hraje i Hemský

Pardubice - Aleš Hemský, útočník Edmontonu Oilers, bude největší hvězdou českého výběru na mistrovství světa v inline hokeji. Šampionát pořádaný světovou hokejovou federací IIHF v sobotu začíná v německém Bad Tölzu a potrvá do příští soboty. Český tým vloni na medaili nedosáhl. V souboji o bronz prohrál se Spojenými státy.

"Naše ambice lze jen těžko odhadnout. Nikoho ze soupeřů neznáme, nevíme, v jakých sestavách nastoupí," prohlásil kouč českého výběru Petr Hemský.

"Máme ale silný tým s řadou zkušených hráčů, jako jsou Luděk Brož, Aleš Hemský nebo Tomáš Píša."

Zatímco loňský tým tvořili hráči několika klubů, letos se v nominaci sešli téměř výhradně současní či bývalí pardubičtí hokejisté.

"Uvažovali jsme o některých zlínských hráčích. Ondřej Veselý však už odjel na přípravu do Ruska, Karel Rachůnek zase trénuje se Znojmem," uvedl Hemský.

"Složit tým není jednoduché. Nemůžeme využít hokejisty z extraligy. Jejich příprava se posunula a těžko někdo z nich kvůli inline hokeji oželí část dovolené. Další hráči zase nesplňují výkonnostní měřítko."

Na poslední chvíli navíc z nominace vypadli tři hráči, s nimiž se pro šampionát počítalo. Pavel Beránek očekává přírůstek do rodiny, Martina Vágnera a brankáře Martina Barka vyřadilo zranění.

"Na šampionát pojede deset hráčů do pole a dva gólmani. Mělo by to stačit. Jenom doufáme, že nová hala v Bad Tölzu bude klimatizovaná. Jinak by to asi byl problém," uvedl Hemský.

Český tým vstoupí do turnaje zítra duelem s domácím Německem. "Dnes si domácí hráče prohlédneme v zápase s Finskem, což je výhoda," usmál se Hemský.

V základní skupině poté jeho svěřenci narazí ještě na obhájce titulu Finsko a Rakousko. Ve druhé skupině elitní divize mistrovství světa hrají Švédsko, USA, Slovensko a Slovinsko.

Do vyřazovacích bojů postoupí všem osm celků. "Zápasy ve skupině nám mohou posloužit k sehrání. I když to není ale příliš nutné, protože všichni hráči se dobře znají," uvedl Hemský.

Nominace české reprezentace:
Tomáš Malý, Jiří Navrátil - Luděk Brož, Robert Bláha, Tomáš Vak, Jakub Kindl - Petr Hemský mladší, Martin Sekera, Jiří Provazník, Aleš Hemský - Tomáš Píša, Zdeněk Joudal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž