Matěj Kozubek

Matěj Kozubek | foto: ČTK

Plavec Kozubek byl na MS šestnáctý na desítce, olympiáda mu unikla

  • 0
Plavec Matěj Kozubek po čtvrtém místě na pětce obsadil na mistrovství světa v Koreji šestnáctou příčku v závodě na deset kilometrů. Od postupu na olympijské hry v Tokiu ho dělilo šest míst a čtrnáct sekund.

Zazářili Němci. Zvítězil Florian Wellbrock a bronz získal Rob Muffels. Mezi ně se vklínil Francouz Marc-Antoine Olivier. Druhý český reprezentant Vít Ingeduld doplaval na 41. pozici.

Hlavní balík, ve kterém se většinu závodu držela více než padesátka plavců, nasadil ostré tempo. „Bylo to hodně rychlé už od začátku. Co se týče kopanců a tak, to bylo snad ještě tvrdší než ta pětka. To bylo hustý,“ popisoval Kozubek na webu dálkového plavání.

Většinu závodu se pohyboval v závěru druhé desítky a nakonec časem 1:48:19,10 na vítěze ztratil 23,20 sekundy. „Jsem docela spokojený. Šestnácté místo je konec semifinálového umístění, takže docela dobré. Jenom čtrnáct vteřin za tou desítkou,“ komentoval Kozubek svůj výkon. Ingeduld v polovině závodu odpadl z hlavní skupiny a ztratil dvě a půl minuty.

O vítězi rozhodovala cílová fotografie. Úřadující mistr Evropy na 1500 metrů Wellbrock dohmátl o dvě desetiny sekundy dříve než bronzový olympijský medailista Olivier. Jednadvacetiletý Němec tak navázal na úspěšné tažení Světovým pohárem. „Sám sebe se ptám, jak dlouho to ještě půjde takhle dobře. Byl to už šestý závod v řadě, který jsem vyhrál,“ poznamenal.

Dálkové plavce na MS čeká ještě v pátek závod na 25 kilometrů. Kozubek bude znovu na startu.

Akvabely Dufková a Mazánková byly 25. ve volném duetu

Akvabely Alžběta Dufková a Vendula Mazánková obsadily na mistrovství světa 25. místo ve volných párových sestavách. V kvalifikaci v korejském Kwangdžu získaly 76,8667 bodu a v konkurenci více než čtyř desítek párů měly daleko k postupu do finálové dvanáctky.

Češky čistě zaplavaly novou sestavu s řadou originálních prvků včetně salta, které je celé provedené nad hladinou. Od amerického páru, který jako poslední proklouzl do boje o medaile, je při společném debutu na MS dělilo přes sedm a půl bodu.

„Sestava byla zaplavána velmi kvalitně, nejlépe z celé sezony. Do budoucna se ještě musíme zaměřit na choreografii. S výsledkem jsme letos spokojení, protože Vendy a Bětka spolu plavou teprve krátce. Vidím v nich velký potenciál,“ uvedla v tiskové zprávě trenérka Natálie Cibulková.

České akvabely byly ve finále mistrovství světa naposledy před šesti lety v Barceloně, kde Dufková ještě závodila se Soňou Bernardovou. Na MS 2015 a 2017 startovala zkušená olympionička Dufková se Sabinou Langerovou a rovněž v kvalifikaci neuspěla.

V Koreji s Vendulou Mazánkovou alespoň dopadly lépe než druhý český pár Karolína Klusková, Aneta Mrázková, který skončil dvaatřicátý v kvalifikaci technického programu. Nejlepším českým umístěním v synchronizovaném plavání na tomto MS tak zůstaly 17. příčky Dufkové z neolympijských sólových disciplín.

Mistrovství světa v plaveckých sportech v Kwangdžu

Dálkové plavání:
Muži - 10 km
:
1. Wellbrock (Něm.) 1:47:55,9, 2. Olivier (Fr.) -0,2, 3. Muffels (Něm.) -1,5, 4. Rasovszky (Maď.) -3,6, 5. Wilimovsky (USA) -5,1, 6. Paltrinieri (It.) -5,1, ...16. Kozubek -23,2, 41. Ingeduld (oba ČR) - 2:29,0.

Skoky do vody:
Smíšená družstva:
1. Lin Šan, Jang Ťien (Čína) 416,65, 2. Timošininová, Nazin (Rus.) 390,05, 3. Youngová, Capobianco (USA) 357,60.

Synchronizované plavání:
Dvojice - volná sestava, kvalifikace: 1. Kolesničenková, Romašinová (Rus.) 96,6667, ...25. Dufková, Mazánková (ČR) 76,8667 - nepostoupily.

Družstva - technický program, finále: 1. Rusko 96,9426, 2. Čína 95,1543, 3. Ukrajina 93,4514.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž