Párová čtyřka lehkých vah Jan Cincibuch, Jan Vetešník, Milan Viktora, Jiří...

Párová čtyřka lehkých vah Jan Cincibuch, Jan Vetešník, Milan Viktora, Jiří Kopáč získala v neolympijské kategorii stříbrné medaile na mistrovství Evropy ve veslování v Glasgow | foto: AP

Lehká párová čtyřka je na MS ve finále, Synek kvůli větru nejel

  • 0
Párová čtyřka lehkých vah Jan Cincibuch, Jan Vetešník, Milan Viktora, Jiří Kopáč postoupila na mistrovství světa v Plovdivu do pátečního finále. Do semifinále se probojovaly dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová i dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek.

Další program šampionátu ale narušilo počasí a pořadatelé čtvrtfinálové jízdy včetně skifu s Ondřejem Synkem přeložili předběžně na čtvrtek. Odložení programu se dotklo i dvojky bez kormidelníka Jakub Podrazil, Lukáš Helešic.

Bulharští organizátoři nejprve odpolední jízdy přerušili kvůli silnému větru, a protože předpověď nezaručovala ani ve zbytku dne férové podmínky pro všechny účastníky, zbytek programu komise veslařské federace FISA zrušila.

„Myslím si, že to bylo správné rozhodnutí,“ řekl Synek. Ale litoval, že od neděle čeká na druhý start na MS. „To je šílené a hrozná čekárna. Kdyby se závodilo každý den, bylo by to lepší. Všichni ale mají stejné podmínky,“ dodal pětinásobný světový šampion.

Zatímco Synek se před zrušením čtvrtfinále nestihl ani pořádně rozcvičit, Podrazil s Helešicem se už na start chystali. „Člověk je rozjetý, převlečený a oni přijdou a řeknou, že dneska ne,“ pokrčil rameny Helešic. „Byly ale lodě, které na tom byly ještě hůře. Dvojskify už byly připravené na startu. Je to ale sport,“ uvedl Podrazil a stejně jako Synek s rozhodnutím jury souhlasil.

Už dopoledne lehká párová čtyřka Cincibuch, Vetešník, Viktora, Kopáč obsadila ve své opravné jízdě postupové druhé místo za Dány. S více než dvousekundovým náskokem porazila česká loď Maďary, na které už zbylo jen finále B.

Opravu zvládly i exmistryně Evropy Antošová s Fleissnerovou. Svoji jízdu těsně vyhrály a spolu s druhými Němkami a třetími Polkami se mohou těšit na semifinále.

„Osobně jsem hodně ráda, že jsme to stihly ještě předtím, než začalo foukat,“ řekla Antošová. I přes postup prý výkon českých reprezentantek nebyl ideální. „Abych pravdu řekla, tak se mi nejelo úplně dobře a byla jsem i překvapená, že to takhle skončilo. A hlavně, jak to dojelo vyrovnané. Během závodu se nezdálo, že to bude takhle těsné,“ uvedla Fleissnerová a poukázala na fakt, že první čtyři posádky v cíli dělilo 1,1 sekundy.

Vraštil se Šimánkem stihli jako jediní z českých reprezentantů zasáhnout do odpoledního programu a svoji čtvrtfinálovou jízdu v sílícím větru vyhráli o více než sekundu před Japonci. Bezprostředně po jejich triumfu, ke kterému jim pomohlo i počasí, ale závodní dění na kanálu utichlo. „Jeli velmi dobře, ale měli i dobrou dráhu,“ řekl reprezentační šéftrenér Simon Cox.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž