vzpírání na olympijských hrách v Londýně

vzpírání na olympijských hrách v Londýně | foto: AP

Politika a sport zase spolu? Vzpěrači KLDR do Ameriky nepojedou

  • 0
Na mistrovství světa ve vzpírání v Anaheimu se pravděpodobně z politických důvodů nepřihlásili reprezentanti KLDR, kteří přitom v posledních letech patřili tradičně k nejúspěšnějším výpravám. Šampionát v Kalifornii se uskuteční od 28. listopadu do 5. prosince.

Navzdory současnému diplomatickému napětí mezi Severní Koreou a USA neměli mít vzpěrači KLDR podle organizačního výboru mistrovství světa problém se získáním víz. Na mistrovství světa budou chybět poprvé od roku 2009, kdy šampionát hostila znepřátelená Jižní Korea.

Na předloňském MS v Houstonu severokorejští reprezentanti získali čtyři zlaté, stříbrné i bronzové medaile a v pořadí zemí skončili třetí za Čínou a Ruskem. Obě tyto velmoci nemohou spolu s dalšími sedmi státy v Anaheimu startovat kvůli ročnímu trestu za větší počet dopingových případů, takže vzpěrači KLDR měli velkou šanci světovému šampionátu dominovat.

Česká republika má mezi přihlášenými čtyři zástupce - Petra Petrova (do 69 kg), Jiřího Gasiora (do 105 kg), Kamila Kučeru a Jiřího Orsága (oba nad 105 kg).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž