Trio nejlepších ve střelbě na 10 m ze vzduchové pušky na Evropských hrách....

Trio nejlepších ve střelbě na 10 m ze vzduchové pušky na Evropských hrách. Zleva: Maximilian Ulbrich, Danilo Sollazzo a Jiří Přívratský | foto: olympijskytym.cz/Barbora Reichová

Střelci zabojují na mistrovství světa v Baku o medaile i místa na olympiádě

  • 0
Na mistrovství světa ve sportovní střelbě v Baku se začnou ve čtvrtek udělovat první medaile a pro českou výpravu bude šampionát také příležitostí rozšířit aktuální počet šesti účastnických míst na olympijských hrách v Paříži. V každé finálové soutěži budou v ázerbájdžánské metropoli k dispozici čtyři. Šampionát potrvá až do konce měsíce, ale poslední olympijské disciplíny budou na programu už o týden dříve 24. srpna, kdy vyvrcholí soutěže v trapu.

V českém týmu už místenku do Paříže získali v loňském roce puškaři Jiří Přívratský, Petr Nymburský a Veronika Blažíčková a brokaři Jiří Lipták v trapu a Jakub Tomeček ve skeetu. Na letošních Evropských hrách k nim přibyl pistolář Martin Podhráský. Tato šestice proto bude v Baku bojovat už „pouze“ o medaile, každý střelec může zajistit pro svoji zemi jediné účastnické místo.

V pozici světové jedničky v třípolohové střelbě bude v Baku startovat dvaadvacetiletý Přívratský, který v této disciplíně vyhrál letošní soutěže Světového poháru v Limě a právě v Baku a je v ní také bronzovým medailistou z loňského mistrovství Evropy. Hned za ním následuje v pořadí federace ISSF úřadující evropský šampion a vítěz finále Světového poháru Nymburský. Přívratský je ještě šestý ve vzduchovkářském žebříčku, mezi střelci z rychlopalné pistole patří pátá příčka Matěji Rampulovi.

Na návštěvě u fluscinkářů a choleriků aneb neobvyklý průvodce sportovní střelbou

Přívratský bude nejvytíženějším českým střelcem na šampionátu. Vedle obou hlavních puškařských disciplín ho čekají i starty v olympijském mixu a neolympijské libovolné malorážce vleže.

Na posledním „velkém“ MS všech střeleckých disciplín v Čchang-wonu v roce 2018 zůstala tehdejší seniorská výprava bez medaile. Na loňském šampionátu brokařů v Osijeku získaly stříbro tým v trapu a bronz družstvo skeetařů, v říjnu na puškařském a pistolářském MS v Káhiře se seniorům opět medaili vybojovat nepodařilo.

Nominace:

Puškové disciplíny: Jiří Přívratský, David Hrčkulák, František Smetana, Petr Nymburský, Aneta Brabcová, Lucie Brázdová, Veronika Blažíčková, Sára Karasová.

Pistolové disciplíny: Jindřich Dubový, Pavel Schejbal, Martin Podhráský, Matěj Rampula, Tomáš Těhan, Veronika Schejbalová, Anna Miřejovská, Alžběta Dědová.

Běžící terč: Bedřich Jonáš.

Skeet: Jakub Tomeček, Tomáš Nýdrle, Miloš Slavíček, Barbora Šumová, Martina Kučerová, Anna Šindelářová.

Trap: David Kostelecký, Jiří Lipták, Pavel Vaněk, Zina Hrdličková, Martina Matějková, Tereza Závišková.

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon