Mistrovství ČR v boxu ovládli favorité

Hradec Králové - Mistrovství České republiky v boxu v Hradci Králové se stalo kořistí favoritů. Uspěli jak stříbrný medailista z olympijských her v Sydney Rudolf Kraj, tak domácí Tomáš Adámek. Oba již mají jistou nominaci na nadcházející mistrovství světa v Thajsku. Nominace se po nedělních zápasech navíc přiblížila ústeckým Araiku Šachbazjanovi a Martinu Halašovi, na vlastní náklady může cestovat Karol Polakovič.

"O účasti Halaše a Šachbazjana by se mělo rozhodnout do středy. Musíme to pořádně zvážit, jak z ekonomického, tak sportovního hlediska. Je možné, že pojedou oba nebo také žádný," podotkl reprezentační trenér Svatopluk Žáček.

Šachbazjan, Armén s českým pasem, porazil ve váze do 60 kg Lukáše Goreckiho, Halaš se v kategorii do 64 kg vypořádal s Janem Růžičkou z Jičína.

Reprezentanty nyní čeká týdenní lehčí domácí příprava, pak kemp v Polsku. "Dva dny pojedeme za sparringy do tréninkového centra Wisla v Polsku," nastínil následující program Žáček. Po návratu se čeští boxeři budou připravovat v domácích podmínkách, a pokud se nezmění termín či místo konání světového šampionátu, do Thajska odletí 30. června, šest dní před slavnostním zahájením turnaje.

Nejtechničtějším boxerem českého šampionátu byl vyhlášen Tomáš Adámek, který ve finále váhy do 75 kg porazil v dramatickém utkání brněnského Petra Novotného 18:7 na body. "První dvě kola jsem byl nervózní. Ve zbývajícím čase jsem měl ale technickou převahu. Myslím, že jsem vyhrál zaslouženě," poznamenal Adámek, který získal třetí domácí titul v řadě.

Nezaváhal ani Kraj, jehož závěrečný duel patřil mezi nejsledovanější na celém mistrovství. Stříbrný medailista z olympijských her v Sydney si v polotěžké váze poradil s Jiřím Svačinou rozdílem sedmi bodů 17:10. "Věděl jsem, že to nebude jednoduchý zápas, protože proti tomuto soupeři se boxuje těžko. Náročné to bylo hlavně z taktického hlediska," svěřil se bezprostředně po utkání Kraj, jenž vybojoval svůj celkově šestý český primát a pátý mezi dospělými.

Finálové výsledky:
Váhová kategorie do 48 kg: Kohoutek (Liberec) - Procházka (Ústí n. L.) 15:9, do 51 kg: Fáber (Ústí n. L.) - Lukš (Geosan Praha) 27:3, do 54 kg: Dunka (Brno) - Stejspal (SKPŠ Praha) 25:7, do 57 kg: Pröschl (Brno) - Duraj (Olomouc) 13:4, do 60 kg: Šachbazjan (Ústí n. L.) - Gorecki (Karviná) 14:4, do 64 kg: Halaš (Ústí n. L.) - Růžička (Jičín) 14:5, do 69 kg: Deszkasz (Brno) - Horváth (Ústí n. L.) 17:13, do 75 kg: Adámek (Hr. Králové) - Novotný (Brno) 18:7, do 81 kg: Kraj (Mělník) - Svačina (Brno) 17:10, do 91 kg: Polakovič (Prostějov) - Špác (Plzeň) 29:13, nad 91 kg: Bártek (Opava) - Plíva (Prostějov) r.s.c. po 2. kole.

Boxer Tomáš Adámek vyhrál mistrovství České republiky ve váhové kategorii do 75 kg a bude Česko reprnezentovat na nadcházejícím MS v Thajsku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž