Šermíř Martin Rubeš

Šermíř Martin Rubeš | foto: archiv Martina Rubeše

Šermíř Rubeš přemohl záhadnou nemoc a uspěl na SP v Bernu

  • 0
Po loňské zapomněníhodné sezoně se karlovarský šermíř kordista Martin Rubeš vrátil do kolotoče Světového poháru. A hned v prvním závodě, ve švýcarském Bernu, slavil úspěšný start - skončil na 12. místě z 286 účastníků.

Ještě v červenci byl dvaadvacetiletý Rubeš místo účasti na MS v šermu v čínském Wu-si doma, trénoval a učil se. Účast mu zhatila, stejně jako celou sezonu, záhadná nemoc.

V polovině října loňského roku byl Martin Rubeš na Světovém poháru ve švýcarském Bernu a na konci měsíce už byl „nepoužitelný“.

„Asi jsem někde snědl nějaké špatně upravené maso v restauraci, myslím, že tatarák nebo něco takového, a tam byla nějaká bakterie, která mi napadla dovnitř do těla,“ vzpomíná Martin Rubeš.

Následně začal dlouhý proces. Lékaři dlouho nemohli zjistit, co mu je, a až později se zjistilo, že nejpravděpodobnější je verze s masem. „Nasadili mi na to protilátky.“

Neznámá bakterie mu napadla všechny klouby, kotníky, kolena, lokty, zápěstí. „Byl jsem úplně mimo a musel být i týden v nemocnici, když jsem byl celý oteklý, bolelo to, nemohl jsem se hýbat,“ říká.

Až v létě se ze všeho dokonale „vylízal“ a do nové sezony, právě v Bernu, vstoupil skvěle. Dvanácté místo jako nejlepší z Čechů je toho důkazem, až třicátý skončil účastník olympiády Jiří Beran. V Bernu vyhrál Japonec Kazujasu Minobe.

„Základní skupinu Martin zašermoval se čtyřmi výhrami a dvěma porážkami,“ referuje trenér Martin Rubeš starší. Jeho syn porazil Belgičana Thibaulta Ferage, Rusa Sergeje Chodose, Dána Christiana Schacka Linnemanna a Španěla Miguela Moratilla, prohrál s Polákem Piotrem Nemecem a Kazachem Vadimem Šarlajmovem.

„Hladký postup za skupiny mu zajistil postup do eliminačních bojů, kde se díky dobrému nasazení vyhnul zápasu ve 256 a o postup do následné čtyřiašedesátky nejlepších musel vyhrát dva zápasy v eliminaci,“ popisuje Rubeš.

Prvním soupeřem Martina Rubeše byl Španěl Marc Andreu Almansa, kterého porazil hladce 15:8. Dalším byl Američan Jacob Hoyle. „S ním vyhrál v dramatické koncovce 15:14 a mohl slavit postup do hlavní soutěže Top64,“ hlásí Martin Rubeš.

V hlavní soutěži prvního letošního Světového poháru v Bernu čekal Rubeše bronzový z mistrovství světa v Číně Ukrajinec Roman Svičkar. „Martin ho po skvělém výkonu porazil 15:7 a byl mezi dvaatřiceti nejlepšími,“ raduje se Rubeš.

Následně jej čekal Rus Nikita Glazkov, který Martinu Rubešovi po taktické bitvě podlehl 12:10. A tak se karlovarský šermíř dostal až do souboje o finálovou osmičku. „Neúspěšně se popral s Dánem Patrickem Jörgensenem, ale nakonec z toho bylo velice kvalitní umístění. Dvanácté místo je skvělý výsledek,“ dodává Martin Rubeš.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž