Markéta Pechová obsadila na ME v dálkovém plavání 12. místo.

Markéta Pechová obsadila na ME v dálkovém plavání 12. místo. | foto: Archiv Markéty Pechové.

Další úspěch handicapované plavkyně. Pechová překvapila na ME v Římě

  • 1
Před třemi lety překonala plavkyně Markéta Pechová jako první handicapovaná žena kanál La Manche. Nyní do svého příběhu přidává další kapitolu, kterou napsala minulý týden v Římě. Na mistrovství Evropy v dálkovém plavání totiž obsadila na tříkilometrové trati 12. příčku mezi plavkyněmi bez handicapu.

Do závodu přitom liberecká plavkyně vstupovala s mnohem skromnějším cílem. „Chtěla jsem se vejít do padesátého místa, protože na předchozím šampionátu jsem skončila okolo dvacáté příčky. Teď jsem přeci jen o něco starší a závod na tři kilometry je na mě docela krátký a rychlý,“ vysvětluje Pechová své skromné předzávodní ambice.

Sama se netají tím, že i vzhledem ke svému handicapu má mnohem raději dlouhé závody, kde plave sama a nemusí se ohlížet na soupeřky.

Dosažený výsledek předčil veškerá očekávání také proto, že na šampionátu soutěžily především bývalé elitní závodnice, které se i po ukončení kariéry stále aktivně připravují.

Jednonohá plavkyně nevěděla po La Manche, čí je. Jen visela na kameni

„Konkurence v naší kategorii mezi 40–45 lety byla poměrně velká, jedná se o skvělé plavkyně. Navíc například Italky či Němky mají o mnoho lepší zázemí pro přípravu i závod samotný,“ podotýká liberecká plavkyně, která si většinu svých cest a soustředění financuje sama.

Mistrovství Evropy bylo pro Markétu Pechovou jen zastávkou na dlouhé cestě za dalším snem. V následujících letech plánuje překonat Gibraltarskou úžinu mezi Evropou a Afrikou, čímž by se opět stala první handicapovanou plavkyní, které se to povedlo.

V příštím roce se také chystá na mistrovství světa v dálkovém plavání v Japonsku, kde bude opět soupeřit se zdravými závodnicemi.

„Tyhle závody mě baví hlavně proto, že se plave v otevřených vodách. Mám to mnohem radši než bazén, ve kterém se pořádají všechny soutěže pro handicapované. Bohužel i včetně paralympiády, která mě z toho důvodu neláká,“ dodává Pechová.

Již několik let se připravuje v plaveckém oddílu Slavia Liberec pod vedením trenéra Petra Kořínka a přiznává, že často není snadné skloubit zaměstnání s tréninkem.

„Někdy je to náročné, ale pracuji v Krajské nemocnici Liberec, kde jsou skvělí. Mám flexibilní pracovní dobu, což mi umožňuje trénovat téměř každý den,“ vysvětluje.

A kdy přijde čas na ukončení aktivní plavecké kariéry? „Teď mi je 43 a skončit bych chtěla ve 45 letech, protože je to fyzicky i časově opravdu náročné. Určitě budu ale plavat dál, rozhodně to nebude tak, že skončím úplně, protože vodu miluju,“ říká usměvavá plavkyně


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž