Štěpánka Hilgertová

Štěpánka Hilgertová | foto: www.kanoe.cz

Mami, potřebuju tvoje zkušenosti. Hilgertová pádluje dál i kvůli synovi

Mami, ještě vydrž. Kvůli mně, slýchala doma. Pro vodní slalomářku Štěpánku Hilgertovou je i tohle motiv, proč ve 42 letech pokračovat v bitvách s peřejemi. Se synem Lubošem si oba vyjeli místo v reprezentačním týmu.

Už před rokem a půl dvojnásobná olympijská vítězka zvažovala konec kariéry. Tento podzim trvalo rozhodování ještě o něco déle.

"Jenže zase nakonec převážilo to, co obvykle," povídala. "Že mě trénink pořád baví, a že i přes ne úplně úspěšnou loňskou sezonu mám pocit, že jsem schopná v nejvyšší světové špičce bojovat dál. Třeba i o medaile."

Třetím, a snad i nejdůležitějším faktorem k pokračování i ve 24. reprezentační sezoně, byl syn Luboš.

Společně trénují, navzájem se podporují. "A dal mi najevo, že má pro něj smysl i to, kdybych mu dělala jen tréninkového parťáka a předávala mu zkušenosti," povídala Hilgertová.

Těch má někdejší dvojnásobná mistryně světa víc než dost. Se synem probírá pocity z tréninku, radí si o technice, v přístupu k závodům, o nervozitě.

Když ještě závodil manžel Luboš, konzultantem byl on. Tu stejnou roli převzal teď Luboš junior.

"Ale přiznávám, že i já toho spoustu dostávám od něj," přiznala česká kajakářská jednička. "Jeho pojetí jízdy je na vyšší úrovni, z toho si taky dokážu něco vzít."

Do další sezony, jejímž vrcholem bude zářijové mistrovství světa ve Slovinsku, nebo Evropa na Slovensku, vpluje Hilgertová na nové lodi.

Na stejné typu jezdí třeba slovinský mistr světa Peter Kauzer, stejný bude vozit i Hilgert mladší.

"Původně jsem ji vybírala pro něj. To už jsem uvažovala, že skončím," vzpomínala Hilgertová na loňské letní testy. "Nakonec to byl jeden z důvodů, proč pokračuju - chtěla jsem zkusit něco nového. Jsem s ní moc spokojená. Nestaví se na zadek, nekouše a když udělám chybu, nezatopí mě."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž