Kwanová se vyrovnala Wittové

V a n c o u v e r - Parádní výkon, možná nejlepší v kariéře, dovedl Američanku Michelle Kwanovou k už čtvrtému titulu mistryně světa v krasobruslení, čímž se vyrovnala Katarině Wittové. Na světovém šampionátu v kanadském Vancouveru dokázala díky vynikající volné jízdě předstihnout Rusku Irinu Sluckou, jež byla po krátkém programu na první příčce. Boj o bronzovou medaili vyhrála teprve patnáctiletá Američanka Sarah Hughesová, když na nevděčnou čtvrtou příčku odsunula zkušenější Rusku Butyrskou.

Kwanová, která předchozí tituly získala v letech 1996, 1998 a 2000, dokázala jako jediná ve Vancouveru zlato obhájit. "Už počtvrté, to je hrůza. Žádná slova nemohou popsat, co cítím," prohlásila Američanka, která propukla v pláč, když se dozvěděla o svém vítězství. Vyhrát čtyřikrát na mistrovství světa dokázala naposledy Němka Katarina Wittová.

Na první místo vynesla Kwanovou perfektně provedená volná jízda se sedmi trojitými skoky, včetně kombinace dvou trojitých toeloopů, kterou nadchla 17.000 diváků v hale. "Jsem z toho opravdu rozrušená. Tenhle rok nebyl úplně ideální, ale tohle je báječný konec," konstatovala pětinásobná mistryně USA, která v sezoně se Sluckou dvakrát prohrála.

Ruska v sobotu neměla lehkou úlohu, protože nastupovala na led po Kwanové, kterou diváci vyprovázeli bouřlivým aplausem vestoje. Přesto svou roli zvládla. Vystoupení na motivy Dona Quijota zahájila unikátní kombinací trojitého salchowa s trojitým a dvojitým toeloopem, která se v ženském programu mistrovství světa objevila poprvé v historii. "Jsem šťastná. Povedla se mi kombinace trojitých skoků, takže to byla moje nejlepší volná jízda v této sezoně," uvedla Slucká. V první chvíli, kdy zjistila, že prohrála, byla zjevně konsternována. Na tiskové konference však působila již v pohodě, rozdávala úsměvy a žertovala. "Jsme jako sestry," řekla o Kwanové.

Mladičká Hughesová odsunula ze třetí pozice svou krajanku Angelu Nikodinovovou a na stupně vítězů se probojovala po loňském pátém místě. "Zpočátku jsem byla nervózní, ale na ledě to ze mě spadlo. Věděla jsem, že jsem připravená," prohlásila Američanka, která si za námět svého programu rovněž zvolila Dona Quijota. K bronzu ji posunulo sedm trojitých skoků, včetně kombinace trojitého salchowa s toeloopem.

Česká reprezentantka Lenka Šeniglová nepostoupila z kvalifikace. Příští šampionát se uskuteční za rok v Naganu.

Výsledky:
Ženy - konečné pořadí:
1. Kwanová (USA) 2,6, 2. Slucká (Rus.) 3,0, 3. Hughesová (USA) 7,2, 4. Butyrská (Rus.) 7,6, 5. Nikodinovová (USA) 8,0, 6. Volčkovová (Rus.) 10,4, 7. Suguriová (Jap.) 13,2, 8. Ljašenková (Ukr.) 15,4, 9. Gusmeroliová (Fr.) 16,0, 10. Fontanaová (It) 16,6, ... 24. Babiaková (SR) 41,6, ...Šeniglová (ČR) nepostoupila z kvalifikace.

Američanka Michelle Kwanová se raduje po své volné jízdě, jež jí přinesla titul mistryně světa


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž