Ruská krasobruslařka Aljona Kostorná slaví triumf na závodech v Sapporu.

Ruská krasobruslařka Aljona Kostorná slaví triumf na závodech v Sapporu. | foto: AP

Ruskou dominanci v Grand Prix podtrhla v Sapporu Kostorná

  • 16
Ruské krasobruslařky vyhrály i poslední závod šestidílné základní části Grand Prix, kterým byla NHK Trophy v Sapporu. Po dvou triumfech Alexandry Trusovové a Anny Ščerbakovové podruhé zvítězila také šestnáctiletá Aljona Kostorná.

Ta zahájila volnou jízdu trojitým axelem v kombinaci s dvojitým toeloopem, posléze přidala ještě šest trojitých skoků a vyhrála o více než osm bodů před domácí Rikou Kihiraovou. V pátečním krátkém programu se Kostorná blýskla novou rekordní známkou 85,04 bodu, s celkovým součtem 240,00 je v historické tabulce druhá za Trusovovou.

Obhájkyně loňského prvenství Kihiraová bude mít v prosincovém finále Grand Prix v Turíně za soupeřky čtyři Rusky. Vedle trojice vítězek jednotlivých závodů se kvalifikovala ještě olympijská šampionka Alina Zagitovová, která skončila v Japonsku třetí.

Alina Zagitovová

V soutěži mužů dominoval domácí favorit Juzuru Hanju, který předvedl čtyři čtverné skoky a výkonem 305,05 bodu si vylepšil osobní rekord. Druhý Francouz Kévin Aymoz na něj ztratil přes 55 bodů.

Další kategorie vyhráli čínská sportovní dvojice Suej Wen-ťing, Chan Cchung a francouzský taneční pár Gabriella Papadakisová, Guillaume Cizeron. Ten se v pátek jako první dostal v rytmickém tanci přes 90 bodů, další rekordy přidal dnes ve volném tanci (136,58) i v celkové známce (226,61).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž