Juko Kawagučiová a Alexander Smirnov

Juko Kawagučiová a Alexander Smirnov | foto: Profimedia.cz

Krasobruslařka Kawagučiová by ráda získala titul pro Rusko i pro Japonsko

  • 0
Se smíšenými pocity nastoupí v Moskvě k bojům na světovém šampionátu krasobruslařů Juko Kawagučiová. Rodilá Japonka, která ale společně s Alexandrem Smirnovem reprezentuje Rusko v soutěži sportovních dvojic.

Propojení obou zemí na krasobruslařském poli letos dostalo tragický podtext. Světový šampionát, který se měl původně konat v japonské metropoli Tokiu, byl kvůli následkům ničivého zemětřesení přesunut do Moskvy.

Bronzoví medailisté z loňského MS v Turíně, majitelé evropského stříbra z letošního šampionátu v Bernu a především lonští kontinentální šampioni z Tallinu, se v posledních týdnech připravovali v Petrohradu pod vedením zkušené trenérky Tamary Moskvinové. V jejich myšlenkách ale nebylo místo jen pro krasobruslení.

"Abych byla upřímná, nebylo snadné soustředit se na pilování našich jízd," přiznala agentuře Reuters Kawagučiová, devětadvacetiletá rodačka z města Funabaši.  "Tragédie v Japonsku postihla řadu známých, ale jsem závodník, a tak mým úkolem je udělat maximum pro úspěch. Máme řadu fanoušků nejen v Rusku, ale také v Japonsku a nechceme je zklamat. Určitě by je maximálně potěšila případná zlatá medaile."

Kawagučiová se Smirnovem by rádi na domácím ledě získali svůj první titul světových šampionů. Nebudou to mít ale lehké. Čínští obhájci titulu Čching Pchang a Ťian Tchung ani němečtí úřadující vicemistři světa a mistři Evropy Aliona Savčenková a Robin Szolkowy, určitě přehnaným sentimentem trpět nebudou...

Památce obětí a stále pohřešovaným osobám po březnovém zemětřesení v Japonsku, kterých je na 28 000, bude ve středu věnována část slavnostní zahájení moskevského šampionátu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Zemětřesení