Czech Open stolních tenistů v Olomouci, ilustrační foto

Czech Open stolních tenistů v Olomouci, ilustrační foto | foto: Jan Brychta/ČAST

Olomoucké Czech Open ve stolním tenisu letos kvůli koronaviru nebude

  • 0
Turnaj elitní série World Tour ve stolním tenisu v Olomouci se letos v srpnu neuskuteční. Mezinárodní federace ITTF dnes oznámila, že Czech Open bylo zrušeno kvůli komplikacím způsobeným probíhající pandemií koronaviru. ITTF odvolala všechny akce až do konce srpna.

Czech Open se mělo hrát 25. až 30. srpna a po rušení předchozích turnajů figurovalo dlouho jako první velká akce v kalendáři, jež se měla po dlouhé pauze konat. Nakonec i olomoucký turnaj padl za oběť globální zdravotní situaci.

„ITTF a Česká asociace stolního tenisu (ČAST) usoudily, že akci není možné uspořádat vzhledem k pokračujícím cestovním omezením a potenciálnímu zdravotnímu a bezpečnostnímu riziku,“ uvedla mezinárodní federace, jež zároveň českým organizátorům poděkovala za práci při přípravě turnaje.

Český svaz původně uvažoval i o tom, že by turnaj uspořádal místo světové akce jako kontinentální. „Po dlouhém vyjednávání jsme ustoupili od pořádání Czech Open, protože vedení ITTF se za dva měsíce jednoznačně nevyjádřilo. Nabídli jsme jim, že turnaj v Olomouci uděláme jako regionální, aby si hráči ze států EU, kteří dlouho nehráli, mohli něco zahrát,“ uvedl na svazovém webu předseda ČAST Zbyněk Špaček.

„Měli jsme určité podmínky, například aby se turnaji zachovaly body do světového žebříku, abychom nemuseli mít rozhodčí ze tří kontinentů a případně mohli zkrátit turnaj o jeden den a mohli udělat kvalifikaci skupinovým systémem. Chtěli jsme jednoznačné vyjádření, ale dostali jsme ho až k dnešku,“ řekl Špaček.

Dosavadní poslední velkou pingpongovou akcí byl na začátku března turnaj World Tour v Dauhá. ITTF posléze odkládala či rušila kvůli koronavirové pandemii další akce včetně mistrovství světa družstev, které se místo letošního března bude hrát v Koreji až příští rok.

Mezinárodní federace uvedla, že uvažuje pro závěr roku o soutěžích v alternativních formátech, pokud by situace s covidem-19 neumožnila uspořádání akcí podle původního plánu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž