Kolorado už nejbohatší nebude. Musí skončit

Merano, Světlá Hora - V neděli se mohl kostnatý sedmiletý hnědák Kolorado vyšvihnout do čela žebříčku nejbohatších českých koní. Kdyby v Itálii zopakoval svůj loňský triumf v Gran Premio Merano Forst, přišel by si na 4 miliony korun a celkem by měl vyděláno 14 milionů. Rázem by tak o milion trumfl dosud nejbohatšího Masiniho. To jsou ale kdyby.

Osud totiž Koloradovi přihrál úplně jinou roli. Roli ztracené naděje.

"Ten dostih ukončil jeho kariéru," hlesl Koloradův trenér Čestmír Olehla.

Přitom to dlouho v Meranu vypadalo pro českého Koně roku 2006 dobře. Držel se v čelní skupině, zvládl se štěstím přeskočit i francouzského favorita Sleeping Jacka, který upadl těsně před ním. Vrátil se do rytmu, ovšem na předposledním skoku přišel průšvih.

"Skočil z dálky, udělal obrovský skok. Ale při došlapu to nebylo dobré," líčil Olehla. "Doskok na té překážce je nešikovně postavený. Kolorado pak už přestal jít, i když se mohl bít o přední místa. V cíli kulhal. Tušil jsem, že je zle."

Včera už se Kolorado vracel z Itálie. Nohu měl ve fixačním obvazu. "Závodit už nebude. To zranění je příliš vážné. Má utržený závěsný aparát," konstatoval posmutněle Olehla.

Trenérovi stáje Wrbna Racing ze Světlé Hory na Bruntálsku nebylo vůbec do řeči. Pro jeho stáj je to další osudová rána.

Stačí připomenout skvělou klisnu Registanu, dvojnásobnou vítězku Velké pardubické, která před časem musela rovněž ukončit kariéru kvůli zranění.

Nebo už zmíněný nejbohatší český kůň Masini. Ten v létě bojoval o život na brněnské veterinární klinice, kde ho operovali kvůli vážným problémům s kolikou. Masini se sice vrátil do stáje, ale letos už zcela jistě běhat nebude. A jestli se na dráze objeví příští rok, to podle trenéra ukáže až čas.

"Těch průšvihů bylo mnohem víc," smutnil Čestmír Olehla. "Já už o tom vůbec nemůžu mluvit. A ani nechci, aby se nepřejícníci dočítali o našich trablech v novinách," omlouval se zkroušený trenér.

Ve stáji, která patří k těm nejúspěšnějším v Česku, tak je nyní mezi zdravými staršími koňmi nejlepší dvanáctiletý Hastaven. Toho čeká příští neděli už čtvrtý start ve Velké pardubické. Udělá svému trenérovi radost a poprvé ji dokončí?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž