Klisna Oxalana běží České derby

Světlá Hora - Na startu Českého derby, největšího dostihu sezony, bude jediná klisna. Ryzka Oxalana ze Stáje Wrbna, kterou ve Světlé Hoře trénuje Čestmír Olehla. Devátý ročník Českého derby se poběží v neděli v Praze-Velké Chuchli. Na trati dlouhé 2400 metrů se poběží o zvonivou dotaci 2 miliony a 70 tisíc korun. Dostih začíná v 17 hodin, ČT2 vysílá přenos od 16.15 hodin. Na předběžné startovní listině je čtrnáct koní. Oxalana má přidělené číslo 11.
V jejím sedle bude Miroslav Rulec, který v minulém ročníku dovedl na překvapivém čtvrtém místě Victise. "Victis a Oxalana se nedají srovnávat," říká trenér Čestmír Olehla, který sbírá úspěchy hlavně v překážkových dostizích.

"Victis musel jít pokaždé na špici a celé pole vodit, protože mu to vyhovovalo a nic jiného ani neuměl. Oxalana sice v životě běhala jen dvakrát, ale počíná si už jako protřelá matadorka. Sama přesně ví, jak se udržet u bariéry, kdy vyrazit a kudy se protáhnout. Jsem zvědavý, jak si v takové konkurenci povede."

První životní start měla tříletá Oxalana v Německu. Doběhla třetí. Podruhé závodila před měsícem ve Stříbrném poháru Slušovic. A v něm triumfovala tak suverénně, že se ji Olehla rozhodl přihlásit i do Derby. "Původně jsem myslel, že ji tak rychle připravit nedokážeme, protože měla problémy s růstem, ale teď vypadá dobře."

Oxalaně vcelku věří i  bookmakeři ze sázkových kanceláří. Na její vítězství vypsali kurz 7:1. Pro srovnání, největší favorité dostihu Tribal Instinct a Pretty Fighter mají kurz 3:1. Německý původ, úspěšný otec Lagunas a bleskově rychlý bratr Oxalagu, který v Německu vyhrál řadu prestižních dostihů, předurčují i Oxalanu k velmi slušným výsledkům.

"Proto jsme ji také kupovali," řekl trenér Olehla. "Co mě však zaráží, je to, že Oxalagu byl malý a tmavý, kdežto Oxalana je vysoká a rezavá. To by mohlo znamenat, že je buď hodně slabá nebo hodně výborná. Nic mezi tím. Samozřejmě věřím druhé variantě."

Poslední klisna, která vyhrála prestižní České derby, byla famózní Nora Jean v roce 1997. Jako první se ovšem do historické listiny vítězů zapsala Cleópatra už v roce 1929. Bylo to přesně osm let poté, co tradice dostihového derby v republice začala.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž