Michal Michalík

Michal Michalík | foto: Ivana Roháčková

Kdo doplní pětibojaře Svobodu na OH - Capalini nebo Michalík?

Libor Capalini, nebo Michal Michalík? Kdo doplní Davida Svobodu v olympijském závodě? Složitý oříšek bude muset rozlousknout vedení českého moderního pětiboje. V Pekingu totiž mohou startovat pouze dva závodníci z jedné země a Česko má stejně jako jiné státy (např. Rusko, Maďarsko) kvalifikantů více. Bude tak muset rozhodnout, koho z nich do Číny pošle a kdo zůstane doma.

Přímé místo získali Češi pro olympijský závod jenom jedno. David Svoboda ho vybojoval už loni na kontinentálním šampionátu a na právě skončeném MS v Budapešti ho potvrdil ziskem stříbrné medaile.

Zbylé posty získají pětibojaři z tzv. olympijského žebříčku, kam se v posledních dvanácti měsících započítávaly tři nejlepší výsledky jednotlivých závodníků.

Zatímco mezi ženami splnila tuto podmínku Lucie Grolichová, pořadí mezi muži je Libor Capalini, Michal Michalík a Ondřej Polívka.

Reprezentační trenér Jakub Kučera má jasno: "Chci, aby do Pekingu letěli jak Libor Capalini, tak Michal Michalík."

Capalini by měl právo startu získat díky pozici druhého nejlepšího Čecha (za Svobodou), Michalík by měl být tzv. národní rezervou. "Chci mít v momentě, že by se něco stalo - problematická aklimatizace, zdravotní podmínky - jistotu, že tam budou startovat nejen dva připravení, ale dva zdraví lidé," vysvětlil.

Vrásky mu zatím přidělává zdravotní stav Libora Capaliniho. Zkušený pětibojař, který v Aténách před čtyřmi lety získal bronz, se od počátku roku potýká s patáliemi, jejichž vinou absolvoval pouze jediný závod - dubnový Světový pohár v Madridu.

"Nad všemi těmi kvalifikačními kritérii máme, že startovat na olympiádě mohou pouze ti, kteří budou v takovém zdravotním stavu, jenž by nelimitoval jejich výkon. Což aktuálně platí. Libor by podle tohoto kritéria z nominace vypadl."

Proto bude sledovat, jak se Capalinimu bude v následujících týdnech dařit. "On stejně jako David Svoboda musí ještě závodit. Měl by startovat v červenci na mistrovství Evropy nebo na mistrovství světa armád. Pokud bude vypadat v pořádku a závodit nahoře, tak v nominaci zůstane. Pokud ale závodit nebude moci nebo nebude připraven na očekávané úrovni, tak tam bude Michal."

Vyřešit zapeklitý rébus ale mohl trenérovi v minulých týdnech pomoci samotný Michal Michalík.

Sedmadvacetiletý reprezentant byl dvakrát blízko tomu, aby v olympijském ranku Capaliniho přeskočil a převzal roli "české dvojky" pro Peking. Oba mečboly ze SP v Kladně (musel skončit do čtvrtého místa - doběhl pátý) ani v Budapešti na MS (stačilo být 14. - skončil 28.) však nevyužil. V olympijském pořadí tak zaostal za Capalinim o pouhý jeden bod.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž