Karviná nezvládá koncovky

K a r v i n á - Házenkáři Baníku Karviná odehráli polovinu zápasů osmifinálové skupiny Ligy mistrů. Ze tří zápasů mají jeden bod a ve skupině D jsou čtvrtí. Jaký zatím udělali dojem? Přestože sami hráči jsou zklamaní, tak velmi dobrý. Všechny tři duely se španělským San Antoniem (30:33), norským Sandefjordem (25:27) i jugoslávským Cetinje (29:29) byly naprosto vyrovnané. Právě z toho zklamání karvinských házenkářů pramení. Všechny tři zápasy totiž mohli vyhrát. "Měli jsme mít šest bodů, ne jeden," řekl za všechny kapitán Roman Farář.

Co k tomu Baníku Karviná chybělo? Za prvé: levá spojka. V osmifinálové skupině má Karviná tento post nejslabší. Michal Brůna je skvěle vybavený technicky, v lize se dokáže prosadit, ale na Ligu mistrů to nestačí. Snaží se, bije se o pozici, ale sebevědomí mu každým zápasem klesá níž a níž. Pavel Prokopec je pro změnu zase příliš mladý a nezkušený. Právě v zápasech Ligy mistrů je tak citelně znát, jak moc Karviné na levé straně chybí bombarďáci typu Václava Lanči či Luďka Drobka.

Za druhé: vyrovnanější dvojice brankářů. Miloš Slabý sice v Norsku chytal solidně, ovšem doma za Michalem Galiou dvakrát zaostal výrazně. Sám si toho je vědom. "Vím, že i když jdu do utkání jako dvojka, tak se ode mne čeká, že při prostřídání něco chytím. To se mi bohužel nepovedlo," uznal Miloš Slabý.

Za třetí: koncovky zápasů. Karvinští zatím ztratili všechny tři zápasy v samém závěru utkání. Doma dvakrát prohráli poslední čtvrthodinku. Se San Antoniem 5:9 a s Cetinje 6:8. V Norsku byl zase ještě tři minuty před koncem stav 24:24. Buď hráčům chybí fyzička nebo nervy. Z obojího trochu.

"Únava musí být znát, protože kromě Ligy mistrů hrajeme také Interligu. Například Jugoslávci soutěž přerušili, aby se v nejprestižnějším poháru prezentovali co nejlépe," řekl trenér Ivan Hargaš. "A nervy? Soupeři jsou zkušenější, odehráli mnohem víc těžkých zápasů na světové úrovni. Tím jsou logicky herně vyzrálejší."

Za čtvrté: proměňování šancí. Byť proti házenkářům stojí nejlepší světoví gólmani, musí být úspěšnost střelby vyšší. Zapracovat by na tom měla zejména křídla, jinak je i sebelepší obrana k ničemu.

Za páté: Radčenko je jenom jeden. Ruské střední spojce nesednul zápas v Norsku, dva kiksy v závěru stály Karvinou možné body, ovšem doma Radčenko zářil jako kometa. Střílel, bránil, přihrával a nešetřil se. Po zápase se San Antoniem jej museli masér s lékařem dvě hodiny křísit, tak byl vyčerpaný a dehydrovaný.

Ve skupině Karvinou čekají ještě tři zápasy. Doma se Sandefjordem a venku se San Antoniem a Cetinje. Šance na postup je malá, takřka mizivá, ale pořád žije. Byla by škoda, kdyby se český mistr vzdal předem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž