Kanoisté jedou na MS o olympiádu

  • 1
Duisburg - Na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v německém Duisburgu se bude od čtvrtka do neděle bojovat o olympijskou nominaci do Pekingu. Dvacetičlenná česká výprava bude spoléhat především na deblkanoi Martin Doktor, Jiří Heller a deblkajak Michala Mrůzková, Jana Blahová. Vstupenku do Číny vybojuje vždy šest nejlepších posádek ve finálových závodech olympijských disciplín.

Doktora však v posledních týdnech trápila nemoc, tudíž se s Hellerem rozhodli vsadit na jednu kartu; rezignovali na kilometrovou trať a pojedou pouze závod na 500 metrů.

Teprve před deseti dny totiž Doktor dobral antibiotika, jimiž léčil virózu. "Bylo to špatné a ještě pořád se toho nemůžu zbavit, protože jsem neměl na výběr a poslední týden jsem trénoval," řekl Doktor, který pořád bojuje s kašlem a rýmou. "Naštvaný nejsem, ale mrzí mě to, kvůli tomu jsem celou sezonu trénoval a prodloužil kariéru," upozornil.

Přesto s Hellerem budou bojovat alespoň o šesté místo, které vyjeli na letošním ME na dvojnásobné trati. Na pětistovce byli dokonce pátí. "Kilometr nepojedeme, protože by nám to sebralo síly i normálně, navíc teď, když jsem byl ještě nemocný," vysvětlil dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty. "Pětistovku jezdíme lépe a není tam tolik lepších posádek. A je kratší, mohl bych to vydržet," dodal. Zbývající možností nominace bude už pouze závod příští rok na jaře v Miláně.

Nominace Česka na MS:

MUŽI:

200 m: C4 - Fuksa, Halda, Břečka, Homolka, K1 - Baťka

500 m: C1 - Fuksa, C2 - Doktor, Heller, C4 - Koudelka, Homolka, Břečka, Plšek, K1 - Baťka, K2 - Šváb, Holubář

1000 m: C4 - Koudelka, Homolka, Břečka, Plšek, K2 - Horský, Ježek, K4 -
Souček, Andrlík, Polívka, Holubář

ŽENY:

200 m: K1 - Šebestová, K2 - Mrůzková, Blahová,

500 m: K1 - Hrochová, K2 - Mrůzková, Blahová

1000 m: K2 - Šebestová, Hrochová.

Lépe je na tom Mrůzková, která bude se svou parťačkou obhajovat stříbro z minulého MS. Na medaili z olympijské pětistovky si deblkajak nevěří, ale v nominaci na OH ano. "Ale bude hodně záležet na štěstí," prohlásila Mrůzková.

Cítí se prý lépe než před ME, kde dojely šesté. "Když neuděláme chybu, mohlo by to být lepší," věřila Mrůzková, která už startovala na singlkajaku na OH v Aténách. "Na medaili nemyslíme, soustředíme se na olympiádu," dodala. Společně pojedou vedle pětistovky i neolympijskou dvoustovku.

Zlatou medaili na dvoustovce bude obhajovat čtyřkajak, v němž však legendárního Petra Procházku a Hellera nahradí Jan Halda a Jakub Homolka.

Procházka se nedohodl se svazem na podmínkách svého dalšího setrvání v týmu. Na minulém MS kromě stříbra Mrůzkové s Blahovou obsadila sjezdařka na divoké vodě Mrůzková ještě bronz na kilometru, ale od startu na singlu letos kvůli olympijské nominaci upustila.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž