Tessa Virtueová a Scott Moir z Kanady se na MS v Turíně stali prvním tanečním párem, který za originální tanec získal přes 70 bodů.

Tessa Virtueová a Scott Moir z Kanady se na MS v Turíně stali prvním tanečním párem, který za originální tanec získal přes 70 bodů. | foto: AP

Kanaďané jako první dostali za originální tanec přes 70 bodů

  • 1
Olympijští vítězové Tessa Virtueová a Scott Moir se stali prvním tanečním párem, který za originální tanec získal přes 70 bodů. Kanadští krasobruslaři na mistrovství světa v Turíně dostali od rozhodčích 70,27 bodu a překonali o 1,6 bodu světový rekord Rusů Taťjany Navkové a Romana Kostomarova.

Díky tomu vedou o necelé dva body před svými americkými tréninkovými partnery Meryl Davisovou a Charliem Whitem. Ti si rovněž vylepšili osobní rekord z olympiády, ale stejně jako ve Vancouveru na fenomenální Kanaďany nestačili.

Souboj o světový titul se zúžil na tyto dva páry, protože takřka všichni jejich soupeři výrazně chybovali. Sólové taneční piruety pokazili průběžně třetí Federica Faiellaová a Massimo Scali z Itálie i čtvrtí Francouzi Nathalie Pechalatová, Fabian Bourzat.

Domácí reprezentanti mají dobře rozehraný boj o stupně vítězů, protože v součtu s povinným tancem nasbírali setinu přes 100 bodů a před Francouzi mají náskok necelých čtyř bodů.

Chybu ve twizlech udělal i český reprezentant Matěj Novák, který se navzdory tomu posunul s Lucií Myslivečkovou z osmnáctého na sedmnácté místo. Bez potíží se tak dostali do finálové dvacítky, kterou v pátek čekají volné tance.

Mistrovství světa v krasobruslení v Turíně:

Taneční páry - po originálním tanci: 1. Virtueová, Moir (Kan.) 114,40, 2. Davisová, White (USA) 112,54, 3. Faiellaová, Scali (It.) 100,01, 4. Pechalatová, Bourzat (Fr.) 96,30, 5. Kerrová, Kerr (Brit.) 95,79, 6. Chochlovová, Novickij (Rus.) 91,98, ...17. Myslivečková, Novák (ČR) 73,02.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž