Pavel Petřikov (v tmavém).

Pavel Petřikov (v tmavém). | foto: archiv sportovce

Judista Petřikov se prvenstvím v Austrálii přiblížil olympijskému Riu

  • 0
Hradeckému judistovi Pavlu Petřikovovi se změna plánů na poslední chvíli více než vyplatila. Ze svého japonského soustředění se totiž rozhodl přeletět do Austrálie na turnaj Continental Open, který byl zařazený do olympijské kvalifikace. V australském Wollongongu nakonec triumfoval a do žebříčku, jenž nakonec určí, kteří borci se příští rok představí na olympijském turnaji v Riu, si připsal sto cenných bodů.

„Jsem rád, že jsem po dvou Grand Slamech, na nichž jsem v prvních kolech narazil na elitní borce a prohrál s nimi jen velmi těsně, dokázal velmi dobré výkony zopakovat i v Austrálii. Měl bych se nyní posunout na osmnáctou pozici. Bodové rozdíly směrem dolů jsou však velmi těsné. Před tímto turnajem jsem byl jedenadvacátý a od poslední postupové příčky mě dělilo jen deset bodů,“ řekl Pavel Petřikov mladší.

Petřikov na Oceania Open porazil Brita Rowea, Argentince Birbriera, Belgičana Wynse a ve finále si poradil s Kanaďanem Pessoou. „S finálovým soupeřem měl zápornou bilanci, ale v Austrálii po polovině utkání rozhodl o svém jednoznačném vítězství,“ liboval si trenér a otec Pavel Petřikov starší.

Body do světového žebříčku si Petřikov může připsat ještě v posledních dvou turnajích, které letos absolvuje.

Ze svého japonského soustředění se k nim tento víkend vydá do Číny, o týden později se bude prát v Koreji. Půjde na nich o trojnásobné body do kvalifikace na olympiádu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž