Judistka Zdeňková skončila devátá

Osaka - Až pozdější mistryně zastavila českou judistku Danuši Zdeňkovou na světovém šampionátu. Zdeňková v japonské Ósace postoupila do čtvrtfinále, kde prohrála na ipon s Danielou Krukowerovou z Argentiny. V opravách Zdeňková nestačila na Lucii Decosseovou a skončila celkově devátá.

Po výhře na wazari nad Esther Myreboeovou z Norska v druhém kole zvítězila Zdeňková před časovým limitem nad domácí Ajumi Tanimotovou.

Souboj s jednou z favoritek šampionátu trval pouhých sedm vteřin.

Třinácté místo patří další české zástupkyni Andree Pažoutové ve váze do 70 kg.

Juniorská mistryně Evropy z roku 1998 nejprve vyhrála nad Marií Pinovou z Dominikánské republiky, ale v třetím kole podlehla na ipon čerstvé mistryni světa Masae Uenové z Japonska.

V opravách pak byla nad její síly i později bronzová medailistka Anett Böhmová z Německa.

Libor Hrubý nastoupil v kategorii do 90 kg na tatami jen jednou: prohrál s Polákem Przemyslawem Matyjaszkem, a jelikož jeho přemožitel v dalším kole neuspěl, český judista na mistrovství skončil.

"Dana (Zdeňková) i Andrea (Pažoutová) se praly skvěle, jen to chtělo ještě o krůček dál, abychom dosáhli na jedno z míst zajišťující účast na olympiádě," hodnotil v telefonickém rozhovoru z dějiště šampionátu šéf svazu Josef Letošník.

Do Atén vede z Ósaky přímá cesta pouze umístěním do páté pozice v každé hmotnostní kategorii. "Škoda, že se Zdeňkové nepovedlo Krukowerovou ve čtvrtfinále porazit, dokonce nad ní na začátku vedla na juko. Pak však chtěla kontrovat soupeřčinu uči-matu, a nedopadlo to dobře. Proti Decosseové se jí dlouhodobě nedaří, styl Francouzky jí zkrátka nevyhovuje," posteskl si Letošník nad pozdější marnou snahou Zdeňkové, sedmé z letošního ME v Düsseldorfu, protlačit se na stupně vítězů z repasáží.

Zklamáním je dosavadní vystoupení mužů. Kobza i Hrubý prohráli hned své první zápasy a skončili bez umístění, oba však startují na mistrovství světa poprvé. Kobza bude mít na šampionátu ještě jednu šanci; v neděli nastoupí v kategorii bez rozdílu hmotnosti.

Na japonskou nadvládu z úvodního dne MS, v němž reprezentanti hostitelské země získali tři ze čtyř titulů, navázala dnes jen Masae Uenová v kategorii do 70 kg. Naopak triumfem Evropanů skončily zápasy ve váze do 81 kg, kde zástupci Starého kontinentu získali všech pět účastnických míst pro OH.

Výsledky:
muži:
do 81 kg:
1. Wanner (Něm.), 2. Aschwanden (Švýc.), 3. A. Budolin (Est.) a Krawczyk (Pol.), 5. Akijama (Jap.) a Echarte (Šp.),
do 90 kg: 1. Hwang He-tche (Korea), 2. Zviadauri (Gruz.), 3. Honorato (Braz.) a Kucharenko (Běl.), 5. Morgan (Kan.) a Despaigne (Kuba), ...Hrubý (ČR) bez umístění.
Ženy:
do 63 kg:
1. Krukowerová (Arg.), 2. Gonzalezová (Kuba), 3. von Harnierová (Něm.) a Scapinová (It.), 5. Ishiiová (Braz.) a I Pok-he (Korea), ...9. Zdeňková (ČR),
do 70 kg: 1. Uenová (Jap.), 2. Zuluetová (Kuba), 3. Böhmová (Něm.) a Boschová (Niz.), 5. Howeyová (Brit.) a Čchin Tung-ja (Čína), ...13. Pažoutová (ČR).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž