Radost Lukáše Krpálka

Radost Lukáše Krpálka | foto: Dan Materna, MAFRA

Judista Krpálek je po nedělním pařížském triumfu světovou jedničkou

  • 5
Český judista Lukáš Krpálek se po nedělnímu vítězství na prestižním závodě Grand Slamu v Paříži propracoval první místo světového žebříčku ve váhové kategorii do 100 kilogramů. Je vůbec prvním Čechem v historii, který se stal světovou jedničkou.

Dvaadvacetiletý Krpálek má na kontě 1066 bodů a vede těsně před druhým Uzbekem Ramziddinem Sajidovem (1042 bodů) a třetím Tagirem Chajbulajevem z Ruska (960), který je úřadujícím olympijským vítězem.

"Že jsem první na žebříčku jsem zjistil ve středu ráno," přiznal český judista. "Byl to jeden z mých úkolů, který jsme si s trenérem dali. Že by bylo hezké bylo být jednou první ve světovém žebříčku. Nečekali jsme, že to bude takhle brzy."

Do světového žebříčku, který funguje po dva olympijské cykly, se započítávají výsledky dosažené za poslední dva roky. Jihlavského rodáka na úplný vrchol katapultoval především zisk 500 bodů za poslední triumf ve francouzské metropoli.

Bronzový medailista z mistrovství světa 2011 Krpálek nyní ve Francii absolvuje týdenní soustředění, příští týden bude trénovat v Praze a o dalším víkendu vyrazí na závody Grand Prix do Düsseldorfu. "Mám teď velkou motivaci udržet to první místo co nejdéle. Teď odstartovala série důležitých závodů, doufám, že se mi to povede," dodal Krpálek.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž