Jídelníček polárníků? Chléb, špek, těstoviny

Grónsko, Praha - Už více než dva týdny putuje zaledněným Grónskem trojice členů expedice ČVUT. Na největším ostrově světa se zaměstnanci a absolventi strojní fakulty připravují na cestu na jižní pól, kterou chtějí absolvovat příští rok. Na cestu se vydali s třídenním zpožděním. Část zavazadel totiž dorazila do Kulusuku později, část dokonce vůbec.

"Expedice tak musela pořizovat třeba nové tulení pásy na lyže, bez nichž by vůbec nebyla možná chůze v obtížných úsecích," píše mailem Roman Tomčík, vedoucí expedice. Výprava také musela několikrát opravovat saně. Každý ze tří členů má své saně, které váží asi 130 kilogramů. Nejtěžší je jídlo.

Jak vlastně vypadá jídelníček dobrodruhů při dlouhém putování? Polárníci snídají chleba s máslem a džemem. K obědu si dají salám a špek a povečeří těstoviny. Každý den vstávají ve čtyři hodiny ráno, dvě hodiny nato se vydávají na cestu. Denně ujdou mezi patnácti a dvaceti kilometry. Úseky chůze střídají během dne s půlhodinovými přestávkami.

V minulých dnech je čekal výstup na Mt. Forel, nejvyšší horu Grónska. V cestě na vrchol ale bránilo expedici počasí. Na ostrově přivítalo dobrodruhy teplejší počasí, než čekali, a tak se opálili už během prvních dní. Měkký sníh jim ale znesnadňoval chůzi.

Před třemi lety se Češi utkali s ledním medvědem, letos zatím nemuseli použít zbraně, které mají na ochranu s sebou. Na ledovci potkali jen polární lišky a při plavbě viděli velrybu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Máslo, Medvědi